От х:

Днес в x:

Днес на кирилица пишат над 300 милиона души в цял свят

Празнуваме 24 май – Денят на българската писменост, просвета и култура. Днес отдаваме почит на Светите братя Кирил и Методий - създатели на първообраза на българската писменост – глаголицата.  
 
Българската азбука –  кирилицата, която заменя глаголицата, е създадена в Преславската книжовна школа през 9 в.  с протекцията на цар Борис I и с каноничното признание на Константинопол и Ватикана. Нейни създатели и разпространители са учениците на Кирил и Методий – Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Те я утвърждават като обучават хиляди свещенослужители на новата писменост и слово.
 
Днес на кирилица пишат над 300 милиона души в цял свят. Освен у нас тя е използвана в Русия, Беларус, Казахстан, Босна и Херцеговина, Украйна, Сърбия, Черна гора и други държави.
 
От 1 април 2007 г. кирилицата става и третата официална азбука в Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука.
 
Празничното шествие за 24 май в София ще тръгне в 10. 30 ч. от Археологическия музей. Тържествата ще продължат при паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека. Първокласниците Симеон Йорданов и Борислава Петрова от Националния учебен комплекс по култура в Горна баня ще изпълнят стихотворението „Аз съм българче“.
 
Тържествено слово за празника ще произнесе писателят Деян Енев. Поздрави ще отправятпрезидентът Румен Радев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. В церемонията ще участват ученици от първи клас на 133-то училище и Младежката хорова капела към Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с диригент Татяна Христова.
 
В 11. 30 ч. в Националната библиотека ще бъде открита изложбата „Българската ръкописна традиция през вековете“.  С песни и знамена в 14. 00 ч.  пред Народния театър ще бъде поставено началото на Общобългарски празник на буквите. Тон ще даде четвъртокласничката от Музикалното училище във Варна София Иванова с изпълнението на песента „Хубава си моя горо“.  
 
„24 май е празник на български дух и сила. Нека пишем на български и да пеем за България“ – призовават организаторите от сдружение „Велика България“ и екипа на „Руните говорят“. В празника на буквите пред Народния театър ще се включат и Български мотористи „Кан Кубрат“.  
 
В 17. 00 ч. в парка зад Националния дворец на културата започва празнична културна програма на открито. В нея ще се включат именити български музиканти, артисти, художници. Световноизвестният цигулар Веско Ешкенази ще изпълни на своята цигулка специално за празника химна „Върви, народе възродени“. Събитието се организира от Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС, Столична община и НДК.
 
От 18. 30 ч. в Националния исторически музей президентът Румен Радев и съпругата му ще бъдат домакини на традиционния прием по случай 24 май.
 

Във Велики Преслав освен празника на българската просвета честват и Деня на града, обявен преди 1125 години за столица на Първата българска държава.  Тържествата ще открие вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя ще посети ОУ „Кирил и Методий“ и ще се включи в тържественото шествие в града.
 
В село Извор в Сърбия също ще отбележат празника на българската азбука. В програмата участие ще вземат Мъжки хор при храм „Св. Николай Софийски“ и деца от босилеградските училища. Тържеството се организира от дирекция „Култура“ на Столична община съвместно с Културно-информационния център на българското национално малцинство в Босилеград и Гражданския комитет „Западни покрайнини“.
 
24 май ще бъде отбелязан и от българите в Берлин с концерт спектакъл, в който са включени акапелни изпълнения на песните „Излел е Дельо хайдутин“, „Седнало е Джоре“, „Бре Петрунко“, „Дилмано“, „Вечеряй Радо“ и други. С видеопослания в концерта ще се включат световноизвестното българско сопрано Соня Йончева и Силви Вартан.
 
Под мотото „Пътувай и чети“ на 24 май ретро трамваят на Центъра за градска мобилност в София ще направи два курса с маршрут по бул. „Христо Ботев“, бул. „Витоша“, НДК до кв. „Иван Вазов“. Пътниците за поредната разходка из София ретро трамваят ще очаква в 16. 00 и 17. 00 ч. на площад „Възраждане“. От Центъра за градска мобилност призовават пътниците да се качат в ретро трамвая с книга в ръка, за да уважат празника.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини