От х:

Днес в x:

Музеят в Александрово навлезе в лятото

Откриването на Музейния център през 2009-та в присъствието на японския принц Ашикино

Музейният център „Тракийско изкуство в Източните Родопи” до Александровската гробница минава на лятно часово време и вече ще работи от 10 до 19 часа всеки ден без понеделник. Досега туристическата забележителност бе достъпна всеки ден от 9 до 17 часа. По дългия ден обаче позволява на хората да посетят гробницата и след работно време, коментира шефът на общинският туристически информационен център Красимир Пилев. Решението обаче е на Регионалния исторически музей, които осигуряват екскурзоводи за посетителите.


Удълженото работно време е продиктувано и от нарасналия интерес на туристите. По данни на Туристическия център за миналата година Александровската гробница е била посетена от 14 500 души, което прави по около 1200 на месец. Бройката обаче не е константна – зимните месеци са „мъртви“, а през лятото потока се удвоява, анализират от Центъра.


Александровската гробница датира от IV в. пр. Хр. и е един от най-добре запазените паметници на тракийската култура. Внушителните ѝ размери я нареждат сред най-монументалните гробници по българските земи. Отличава се от останалите археологически обекти с изключително добре запазените си стенописи. Самата гробница е недостъпна за посетители, с оглед консервирането й и запазването от външно влияние. През 2009-та година Япония наля 3 млн долара за построяването на Музеен център "Тракийско изкуство в Източните Родопи".

От 2011 г. Александровската гробница е част от Стоте национални туристически обекта на България, а в момента тече процедура за включване на гробницата в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини