От х:

Днес в x:

„Стоп“ и през 2014 г. за брането на блатно кокиче

И през тази година няма да бъде разрешено брането на блатното кокиче от трите му естествени находища, разположени на територията Хасковска област.

Той като ценното растение, от което се произвежда препарата „Нивалин“, е под режим на опазване и регулирано ползване според Закона за биологичното разнообразие, само министъра на околната среда и водите може да разпише използването на растението.

Това става след оценка на състоянието на находищата от експертна комисия. Забраната за събиране на блатно кокиче е и мярка за възстановяване и подобряване на популациите му.

На територията на хасковски регион има три естествени находища на блатното кокиче. Това са защитените местности „Долната ова”- в землището на Любимец, „Лозенски път”- в край Свиленград и природната забележителност „Сазлъка” до харманлийското село Бисер. Блатното кокиче е вид защитен по Закона за биологичното разнообразие, с ограничителен режим на ползване. Включен е в Червената книга на България като „застрашен от изчезване вид”. Среща се по мочурливи и периодично заливани ливади, по периферията на някои блата, в крайречни разредени гори и по поречия на реки. Блатното кокиче съдържа алкалоида галантамин, от който се произвежда нивалин и други лекарствени препарати.

На територията на областите Бургас, Пловдив, Ямбол, Сливен, Хасково и Шумен са известни общо 16 находища на вид. Всички те са обявени за защитени местности, за 13 от които през тази година е в сила забраната за ползване на вида.

За неспазване на заповедта е предвидена глоба по ЗБР, която е в размер от 100 до 5 000 лв. за физически лица и от 500 до 10 000 лв. за юридически лица.

М. Манолова 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини