От х:

Днес в x:

След беседа: 1396 нелегални отказали да влязат в България

Потокът бежанци видимо секна


1396 нелегални имигранти се отказали да влизат в България от началото на годината досега, след „беседа“ с полицаите охраняващи така наречената „Зелена граница“ с Турция. Беседата е любимия инструмент на полицията при среща със закононарушители, а точно такива са проникващите талази през неохраняваната част между ГКПП „Капитан Андреево“, Свиленградско и Малко Търново, на морето. За да се защити границата от бежанци, държавата започна да строи телена ограда, но междувременно дислоцира там хиляди полицаи от цялата страна. В резултат на мярката, хиляди нелегални се отказвали да „проникват в дълбочина“ след срещата с униформения кордон, а броят на струящите нелегални от юг слезе от няколкостотин, до няколко на ден.

Данните бяха изнесени от главният секретар на МВР Светлин Лазаров в Хасково, по повод нелегалната миграция през тази година. Главсекът допълни, че още 971 нарушители са били спрени от турските граничари, но по - сигнал от българска страна. „Тези, които минават през граничните пунктове са добре дошли, но онези през Зелената граница са чисто и просто нелегални нарушители“ категоричен бе той.

90% от прииждащите сирийци и кюрди избират именно Зелената граница за влизане в България. От началото на годината до 23-ти април, от 659 бежанци пробили в България, 525 са форсирали през Зелената граница. Едва 1/5 /134/ са го направили по законния път – през граничните пунктове.
„Нашата полиция на практика брани с телата си България. Нямам данни за полицейско насилие срещу нелегалните“ допълни секретарят. Провокиран от твърденията, че такова може би все пак има, Лазаров изригна: „Какво искате, да пуснем нелегални, които ще взривят бюджета и социалната система в България?! Няма да го допусна, поне докато съм главен секретар“. В изпълнението на тази мисия, нашите полицаи по границата били ругани, обиждани и дори замеряни с камъни.

Според Лазаров, клеветите по адрес на полицията са заради пресечения милионен бизнес на каналджиите. Този бизнес генерира огромен финансов ресурс и потърпевшите правят всичко възможно да дискредитират тези които им пречат, в случая полицията, убеден е Светлин Лазаров.

Г.Христов

Според Лазаров полицията брани България с телата си
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини