От х:

Днес в x:

Тонове кал заляха Каснаково, селото без ток и вода

Багери отриваха каснаковските улици от тоновете кал, които ги затлачиха

Тонове кал от придошлата река Клокотница заляха новоасфалтгираните улици на димитровградското село Каснаково. Те бяха направени по проект през миналата година и засрамваха дори градските улици, но днес приличаха на сокаци с разбити бордюри. Към речния нанос се добавила и пръстта от разположените над селото ниви, които били масово изровени от 4-часовия порой снощи.

По информация на община Димитровград над общинския център вчера са се излели 60 литра на квадратен метър, а в селата близо два пъти повече, като рекордьор е Ябълково със 143 л/кв.м. Водата и повлечената от нея пръст се стекли главно в по-ниската, източна част на Каснаково.

Днес тя бе изривана с багер, изпратен от общината. Къщите под нивото на улиците бяха наводнени, градинките им затлачени с кал и камъни.

„Отиде всичко – лукът, доматите, зелето, целият разсад“, нареждаше стопанинът Тодор Димов, докато с тъжен поглед обхождаше унищожената зеленчукова градина. Цяла сутрин човекът изгребвал кал от двора и го изнасял в чували. Цяла нощ пък подсушавал наводнената баня и тоалетна. Заради проблеми с канализацията сифоните бълвали водата навътре.

Снощният порой за малко не се оказал фатален за 88-годишната Слава Георгиева. Глухата старица не чула предупреждението на своя племенник и излязла в наводнения коридор. Там се подхлъзнала и на нещо остро разпрала целия си ляв прасец. Нараненото място продължаваше да кърви часове по-късно, но бабата не искаше да отиде на лекар. Дядото бил инвалид, някой трябвало да се грижи за него, ако водата придойде пак. Щетите по селската къща са големи, сред най-сериозните - унищожената зимнина и ракия.

Общо 6 къщи в Каснаково са наводнени, без да се отчитат унищожените земеделски площи, отчете кметът на селото Тодор Атанасов. Човекът мигновено поискал съдействието на общината, откъдето изпратили главния си експерт по сигурността Руси Вълчев. Той правеше оглед на щетите, които трябва да бъдат обобщени в доклад до областният управител Кадир Исов. На базата на документираните поражения ще се търсят компенсации за пострадалите стопани. Дори и тези каснаковци, които отърваха наводнението, пострадаха от снощния порой. Токът спрял, малко по-късно и водата също. Сутринта пък заглъхнали всички мобилни телефони, спряла и кабелната телевизия. За щастие, спрял и дъждът и селото постепенно се върна към нормалния си ритъм. Електрозахранването бе възстановено в късния следобед.

Г. Христов

Тодор Димов изнасяше с чували калта от двора си
Баба Слава пострадала в наводнението, но отказа да напусне къщата си
Руси Вълев от община Димитровград описваше щетите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Оч
    Очевидец
    0 0
    12:19, 7 яну 2015
    Спрете да пишете само глупости а идете да видите къде се намира реката това всичко е от дъждовете и най вече от слабият ум на управляващите.Всеки разумен човек ако се замисли ще разбере от къде идва проблема, но реката е на последно място.
Последни новини