От х:

Днес в x:

Жените пазаруват по-често книги през интернет от мъжете

снимка: интернет

Жените са тези, които предимно купуват онлайн книги. Това показва проучването на платформата за онлайн пазаруване еMAG.bg

Според данни на Националния статистически институт, цитирани от интернет платформата обаче половината от българите на възраст между 25 и 64 години не са взимали книга в ръка през последната една година.

Във времето на огромната ангажираност на хората, когото все повече от нас използват мрежата, освен за бърза комуникация и за улесняване в чисто битов план, покупките, които правим в нет-а са все по-голям дял.

Затова с цел да се стимулират повече хора да четат, преди три месеца сайтът започва съвместен проект с книжарниците „Хеликон” . А между 2 до 15 април в нет-а ще бъдат пуснати книги с отстъпки от 10 до 75%. Освен това, закупените четива ще са с безплатна доставка.

Любопитна информация е, че именно книгите са сред първите продукти, обект на онлайн търговията, отбелязва Огнян Лахчев, Маркетинг Директор на eMAG.bg

Според статистиката на интернет платформата, от началото на проекта до досега най -поръчваните книги са българските и световни романи, готварските книги, детската литература, трилъри и криминални романи.

60% от потребителите, които купуват онлайн книги са представителите на нежния пол.

Средно един човек прави поръчка на около 2 книги, а над 20% от клиентите купуват дори и повече.

Според  eMAG.bg, златният медал в класацията им на най-купуваните в платформата книги е за „Зовът на кукувицата“ на Робърт Галбрейт. Челната тройка оформят „Променета думите, променете света“ на Джанет Смит Уорфилд и „Сянката на чинара“ на Джон Гришам.

На 8 място по продажби е „Лекуване без лекарства“ на Поля Димитрова. Това е книгата от български автор най-високо в десетместната класацията.

В същото време он-лайн търговецът отчита спад с 18% за последните 6 месеца в закупуването на eBook четци.

Освен любителите на традиционната книга на хартиен носител и тези на електронните й варианти, има и още една група читатели, която е доста любопитна. За тях  е важно да притежават и електронния, и печатния вариант на една и съща книга.

И двата типа книги – печатни и електронни – имат своите предимства и недостатъци. Учените са установили, че информацията от печатни книги е по-лесна за възприемане и запомняне, но от друга страна пък кой би искал да се разхожда с книга, тежаща около килограм, когато може да има на разположение хиляди книги в устройство, тежащо 100 грама. Именно това е  философията на хората, които си купуват eBook четец и печатното издание на любимата си книга.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини