От х:

Днес в x:

Гръцки полицаи вече ни упътват на български

Ако ви се случи в пограничния гръцки район около Серес, Ксанти и Комотини да ви спре полицай и на чист български да ви помоли да отбиете, а после пак на български да ви поиска документите за проверка, не се шашкайте. Униформеният е един от 420-те полицаи от пограничните региони на Гърция и България, които вече говорят езика на съседа, или поне се справят с терминологията, необходима им да вършат работата си така, че на комшията да му стане ясно за какво е проверката.

Служителите на реда са обучени по проект за подобряване на полицейската ефективност, финансиран по европрограмата за трансгранично сътрудничество.

Разработката е обхванала общо 100 полицаи от гръцка страна и 800 от българска. 420 от тях са учили езици. Служителите на МВР от Харманли, Свиленград и Гоце Делчев са включените в проекта от България.

От българска страна водещ по проекта е Националния полицейски синдикат. Освен езиците, униформените са включени и в модули за компютърно ограмотяване.

Проектът е уникален, тъй като е единствен подобен в Европа, посочи ръководителят от българска страна Емил Рашев.

Когато се отвориха границите между България и Гърция с влизането на вашата страна в Европейския съюз, все повече гърци идват през зимата по вашите курорти, а българите през лятото ползват наши дестинации. Отвориха се и нови гранични пунктове. Този увеличен поток наложи и по-добри познания по езика на съседа, за да се подобри и обслужването на гражданите от двете страни на българо-гръцката граница. Проектът свърши това, което досега не беше взето под внимание от правителствата на двете държави“, отбеляза по време на конференцията в Хасково "Трансгранично сътрудничество в борбата с наркотрафика" коментира ползата от проекта секретарят на Синдикалното полицейско движение в гръцкия град Ксанти Анестис Джордиадис.

Основен лектор на конференцията беше д-р Стоян Стоянов от Академията на МВР. Той поясни в подробности на действащите полицаи от двете страни на границата за правата и задълженията им при външното наблюдение и при трансграничното преследване на извършителите на тежки криминални престопления като трафик на хора и дрога, убийства, фалшифициране на пари, както и за контролираните пратки наркотици.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини