От х:

Днес в x:

ГЕРБ и БСП си скочиха за шеф на РИК, ДПС и Атака - за секретар

Танер Емин бе най-категоричния в консултациите и поиска секретарското място за своята партия

С провал завършиха консултации за съставяне на хасковската районна избирателна комисия /РИК/ за предстоящите избори за Европейски парламент. ГЕРБ и БСП не успяха да се разберат кой да е председател, а ДПС и Атака си спретнаха спор за мястото на секретаря. Заради липсата на консенсус съставът на РИК ще бъде определен служебно от ЦИК/Централната избирателна комисия/.

Днес в областната администрация се събраха представители на всички парламентарно представени партии, плюс хора от Синята коалиция и НДСВ, с чийто листи са избрани действащи евродепутати. Червените бяха представени от Димитър Петров, ГЕРБ от Делян Добрев , Танер Емин беше от името на ДПС, а Гален Монев от „Атака“. Делчо Живаков представляваше Синята коалиция, а Румен Милушев - НДСВ.
РИК Хасково ще бъде в състав 15 души, като се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции – ГЕРБ и „Коалиция за България“ ще имат по 5 членове, ДПС – 2-ма и Атака – 1. НДСВ и Синята коалиция имат право на по един свой член в РИК.

Делян Добрев пледираше, че ГЕРБ като партия, постигнала най-висок резултат на последните избори, следва да получи председателското място или това на секретар. От „Коалиция за България“ направиха заявка за същото място. Танер Емин категорично заяви, че позицията „секретар“ на РИК Хасково трябва да бъде за ДПС. Гален Монев заплю за Атака зам.-председателското място или това на секретаря. От Синята коалиция и НДСВ нямаха претенции за тези места и предложиха водещите партии да си поделят председателското и секретарското място. Липсата на съгласие за подялбата праща окончателното решение за състава на РИК в София.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини