От х:

Днес в x:

Бежанци блокираха Е-80 след визитата на Малмстрьом

Близо 150 бежанци от лагера в Харманли въстанаха само минути след срещата с еврокомисаря по вътрешните работи на ЕС Сесилия Малмстрьом и вътрешният министър на България Цветлин Йовчев.

Чужденците напуснаха центъра и се строиха край пътя за Турция, като блокираха едното платно. Стигна се до леки сблъсъци с полицаите, които опитваха да спрат вълната към шосето. Наложи се униформените да вземат предпазните щитове. След мелето по лицата на някои от подстрекателите личаха синини от палки.

Едно от обясненията за суматохата сред имигрантите е - заради слух, че държавата има намерение да ги държи затворени и да не им дава статут 4 години. Заради неразбориите се наложи шефът на лагера Йордан Малинов да повиши тон. Той заяви пред множеството, че действията им ще повлияят върху процедурата за получаване на статут, тъй като нарушават обществения ред.

Преди да се стигне до напускането на лагера, бежанците имаха възможност да разговарят със Сесилия Малмстрьом и Цветлин Йовчев очи в очи. Двамата разгледаха битовите условия и чуха част от проблемите на настанените в най-големия център за бежанци у нас.

Пристигащите нелегални ще бъдат разделяни в три групи. В първата ще влизат майки с деца и семейства - хора, които очевидно имат нужда от закрила. За тях процедурата за получаване на статут ще се задейства изключително бързо. Втората група, за които е необходима допълнителна проверка, ще бъдат пращани в специални места към дирекция "Миграция" на МВР. Най-бавна ще е процедурата за онези от пресеклите нелегално границата ни, за които властите не са сигурни, че пристигат у нас единствено и само заради бежански статут. Те ще бъдат настанявани на места от затворен тип, допълни Йовчев.На входа на една от сградите бе издигнат плакат на арабски с искане да им се даде възможност да пътуват свободно в страните от ЕС. Еврокомисарят обаче попари очакванията им, че ще могат да се разселват на Стария континент с думите: "Всички искат да отидат някъде, но съгласно европейското законодателство това е невъзможно, тъй като България е първата страна за тях с искане за статут”. Малстрьом обаче беше категорична против едно от основните искания, което излъчиха гражданските протести срещу бежанците в Харманли - лагерът да е отчасти от затворен тип. Тя бе категорична, че центровете за настаняване на емигранти като този в Харманли, в които хората са с регистрации, с установена самоличност и не носят опасност за вътрешната сигурност на страната, трябва да са от отворен тип. "Не можем да държим децата на бежанците затворени като в затвор", коментира Малстрьом.

След срещите с хората Сесилия Малстрьом сподели пред журналистите, че личните й впечатления са за подобряване на положението в лагерите у нас, особено материалната база. Тя посочи, че вече половината от гласуваните 15 милиона евро помощ за България вече са преведени на страната ни и уточни, че Евросъюзът има готовност да помага още, но само след разработването на стратегия за интеграция на бежанците у нас “Трябва да сме сигурни, че европейските средства ще се ползват по най-добрия начин“, коментира Малстрьом.

В Харманли в момента са настанени 1311 души, а заради бързата работа на екипите, които извършват интервютата на място в бежанския лагер, само за седмица вече има разписани 62 хуманитарни и бежански статута.

В лагера от началото на седмицата се преподава и български език.

Фондация е доставила учебните помагала за бежанците, които искат да сричат на езика на дядо Вазов.

 

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини