От х:

Днес в x:

Кафене мина на генератор след удар от Енергото за 6 бона

Наемателката Ангелина Гюрова смята, че електромерът не отчита правилно

Сметки за ток от близо 6000 лв. ще трябва да плати наемателката на хасковското кафене „Лора“. Сума е начислена за три месеца, но хасковлийката е убедена, че електроенергията не е консумирана. Ангелина Гюрова вече е подала искова молба в Районен съд Пловдив чрез адвоката си Кръстю Керемедчиев. Междувременно заведението работи само два дни в седмицата, като се захранва с генератор, защото е със спрян ток.

За декември 2013 г. сметката на кафенето е 2096.71 лв., за януари 2014 г. – 2216.33, а за февруари е 877.03 лв., при положение, че електричеството в кафенето е прекъснато на 26-ти същия месец.

За септември 2013-а сметката е била 246.75 лв., за октомври - 457.62 лв., а за ноември – 867.03 лв. Излиза, че от ноември - декември сметката на заведението нараства скокообразно, за да достигне почти петорен размер.

„Разликата в потреблението е фрапираща, а няма драстична промяна в консумацията“, уверява Гюрова. Тя се консултирала с предишен наемател на заведението, който плащал по 500-600 лв., при положение, че той работел и с кухня. Шефката на заведението твърди, че ежегодно се прави профилактика на двата климатика и според поддържащата ги фирма те не могат да направят сметка по-голяма от 1000 лв., и то при условие, че работят на пълна мощност.

„През декември в заведението двата климатика работеха на 10-20%, тъй като времето не беше толкова студено“, обясни още Ангелина. Още след като получила първата висока сметка за ток, категорично забранила на персонала да пуска климатици. Работели само останалите електроуреди – кафемашина, два малки хладилника, малък фризер, витрина за бира, настолен компютър, лаптоп и лампите.

„Такава сума може да навърти завод, който има големи консуматори, но не и заведение с площ от 170 квадрата“, смята още Гюрова. Тя направила справка за изразходваните киловати в подобни заведения - ресторант със 100 места плаща обичайно около 1000 лв. за ток, кафене в центъра на града - по 600-700 лв., а сметката на хранителен магазин с големи хладилни витрини за декември е 700 лв.

От 26 февруари насам в заведението няма ток и Гюрова се принудила да отваря заведението само в петък и събота вечерта. В тези два дни кафе-аперитивът се захранва с генератор.

Дългът на наемателката към Енергото е набъбнала с ДДС-то до близо 6000 лв. за трите месеца, само декемврийският ток бил платен частично.

След тези сметки Ангелина започнала редица проверки и консултации с електротехници. Подала и две възражения. На първото - за декемврийска сметка, получила отговор на 13 февруари. В него се казва, че при извършената проверка от EVN чрез система за дистанционно отчитане е установено, че показанията са коректни. На второто възражение от 20 март за сметката от февруари все още няма отговор.

Междувременно през януари Гюрова подписала нов договор със Службата по трудовата медицина. От лабораторията направили замерване на всички уреди и установили, че са в изправност.

Ангелина и юристът й настояват пред магистратите в Пловдив да се назначи съдебно-техническа експертиза за проверка на изправността на електромерите и енергоснабдяването и да даде заключение за дължимите суми за декември и януари.

Потърсени за коментар, от EVN поискаха писмено запитване. Такова бе изпратено, когато се получи отговор, ще го публикуваме. Ще проследим и резултатите от делото в пловдивския районен съд.

Анета Кутелова 

След големите сметки шефката на кафенето започнала редица справки и консултации с електротехници

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини