От х:

Днес в x:

Дядо обгоря в електрическо одеяло, блок на косъм от взрив

Блокът на "Добруджа" 47 пламна, но се размина с по-лошото

87-годишният Васил Ангелов Гюргаков оцеля като по чудо в кладата на апартамента си на улица „Добруджа“ 47. Жилището пламнало около 11.30, след като възрастният мъж забравил включено електрическо одеяло върху леглото. По неизвестни причини грейката дала на късо, а искрата бързо подпалила завивките и масивната дървена рамка на старовремския креват. Като видял какво се случва, Васил пробвал да махне одеялото от леглото, но изгорил пръстите си.

Същевременно разпространяващият се светкавично пожар обхванал косата на стареца. Мъжът панически се гасил с голи ръце и напуснал горящото жилище. Комшии разбили входната врата и му помогнали да излезе.  

„Не знам какво стана, беше много бързо. От грейката е“, сподели силно шокираният мъж, докато го извеждаха към линейката. Васил вървеше сам и по думите му не го боляло нищо. Според медици обаче, причината е във високия адреналин.

Дори и с просто око личаха изгаряния по крайниците и черепа на мъжа. Тепърва ще се прави снимка на бял дроб, за да се прецени дали не е вдишал нажежени частици. Старецът бе настанен в Хирургично отделение, където ще се установява степента на изгарянията. Ако има от най-тежката - 3-та степен, Васил ще бъде незабавно транспортиран в клиниката по изгаряния в Пловдив.

Съдбата на Васил можела да бъде още по-жестока, ако развихрилият се пожар бе възпламенил двете газови бутилки, които били в дома му. Едната, свързана с печката му в спалнята, била почти стопена, но за щастие експлозия не последвала. Евентуален взрив, не само би разрушил апартамента на третия етаж, но би сринал целия етаж, предположиха специалисти. Затова пристигналите светкавично огнеборци първо обезопасиха уредите и ги изнесоха навън. После атакуваха огъня. Екипите с шланговете трябваше да влизат с кислородни маски поради пълната невъзможност да се диша в помещението. Гъстите кълба дим се процеждаха от прозорците на почти целия трети етаж на блока, бяха обгазени и съседните улици.

Причините за пожара тепърва ще се изясняват от огнеборци и полиция, но вероятно става дума за битов инцидент, породен от техническа неизправност. Близките на Васил споделиха, че той често ползва електрическата грейка, когато заради мекото време не включва печката.

Г. Христов

Пожарникарите трябваше да гасят с газови маски

Васил Ангелов оцеля по чудо
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини