От х:

Днес в x:

Крим отказва да преговаря с Киев

Украинските военни кораби напускат Севастопол (01.03.2014) според an.crimea.ua. Изданието пише,  че към 5 март руските военни са завзели практически всички стратегически важни обекти в Крим. Според АН няколко украински военни части отказват да предадат оръжията си и да преминат на руско подчинение, тъй като са се клели да служат на Украйна, на на Русия. Междувременно на нощно заседание на Съвета за сигурност на ООН е станало известно, че Виктор ЯНУКОВИЧ е поискал от президента на РФ да използва въоръжена сила в Украйна, завършва материалът за кризата в Крим на АН.

Проруският премиер на Крим Сергей Аксьонов обяви, че неговото правителство отказва да преговаря с властите в Киев, предаде РИА „Новости".

Аксьонов е заявил за латвийското радио „Балтком": „Ние не смятаме, че преговорите с това правителство са законни, това е основният проблем".

Миналата седмица премиерът поиска помощ от руския президент Владимир Путин да помогне за „гарантиране на мира и спокойствието".

В същото време премиерът на Украйна Арсений Яценюк каза, че разположените от Русия войски в Кримския регион имат „изключително негативно" влияние върху икономиката на страната.

По думите му ситуацията в Украйна остава много сложна, тъй като руснаците контролират Крим.

Руската агресия на украинска територия има политически и икономически последствия. Присъствието на руски военни на украинска територия има изключително негативно влияние върху украинската икономика", поясни той.

Яценюк не даде подробности, но новото правителство провежда преговори с Международния валутен фонд за финансова помощ, за да избегне фалит.

Междувременно стана ясно, че руските сили са окупирали два украински батальона за противоракетна отбрана в Кримския регион, съобщава военен източник, цитиран от Интерфакс.

Украинското военно министерство не може да потвърди информацията.

Очакваме сега да пристигнат руски ракетни специалисти и проруски активисти, които ще се опитат да убедят украинския военен персонал съвместно да изпълняват задълженията си", добави източникът.

Има информация също, че украински бойни кораби са блокирани от руски кораб на пристанището в Севастопол.

Съобщава се още, че украинската милиция е евакуирала местната администрация в Донецк, която беше окупирана от проруски поддръжници от понеделник. Евакуацията е започнала след информация за поставени бомби в нея.

Свидетели заявиха, че украинският флаг е бил издигнат над сградата, където беше качено руското знаме в събота.

Украински представител на службите за сигурност обяви, че днес руските въоръжени сили не са постигнали военен напредък в Крим, но предупреди, че има опасност от проруски протестиращи да превземат правителствени сгради в източната и южната част на Украйна.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини