От х:

Днес в x:

Орешарски обеща работа на бежанците

Орешарски/вдясно/ разговаря с бежанците/вляво/ и им обеща работа и статут

Един от приоритетите на правителството е да интегрира бежанците. Ако беше преди 5 години, лесна работа, но сега безработицата е висока и няма много работни места. Това заяви премиерът Пламен Орешарски при днешната си визита в бежанския лагер в Харманли. Това бе първото му посещение в най-многолюдния бежански център в България. Премиерът обяви, че правителството му има два приоритета. Първият - по-бързото изготвяне на документи за бежански статут. За целта броят на интервюиращите в Харманли ще бъде почти удвоен - от 5 на 9. Вторият приоритет са интеграционни програми. Те включват работа за бежанците, училища за техните деца и всичко, от което се нуждаят. Социалният министър Хасан Адемов проучвал възможности за финансиране на тези програми от ОП „Развитие на човешките ресурси“ от ЕС. За самото подпомагане на бежанците пък, Орешарски предлага създаването на доброволен, жертвоготовен, както го нарече, фонд, в който всеки ще може да дарява пари за бежанците. Призова журналистите първи да се включат в спомагателната касичка.

После си посипа главата с пепел пред инициативен комитет от бежанци. Вълната изненадала България, призна Орешарски и добави, че страната е търсила опит от други страни с бежански проблем. Премиерът ходил дори до Гърция да почерпи ноу-хау. Условията в Харманли нарече „средна хубост“. Между другото средната хубост включва изцяло ремонтирани отвътре три корпуса. В тях поотделно са ергените, семействата и самотните майки с деца. В сградите има санитарни възли на всеки етаж, а самите стаи са с нови легла, конвектори, мебели и ламиниран паркет по пода. Някои от стаите вече не изглеждат толкова нови, след двумесечен престой на настанените в тях.

Повече от два месеца хората на новия директор на лагера Йордан Маринов работят извънредно всяка събота и неделя по обработката на документи. За месец броят на бежанците със зелени карти е скочил от 270 на 623-ма души. Макар да имат възможност да излязат навън и да си потърсят работа, мнозинството предпочита да стои в лагера. Затова и броят на настанените не е особено намалял. Към момента са 1235 души.
Г.Христов

Поговори на английски с представител на Руанда
После погледа тълпата, която скандира

...и със същата физиономия инспектира стаите за настаняване на бежанци
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини