От х:

Днес в x:

Трима старци загинаха в съня си от незагасена цигара

Началникът на дома Вълко Пехливанов показва стаята на третия етаж където се е разиграла драмата


Възрастни хора от старческия дом на Кенана загинаха трагично в съня си от задушаване, предизвикано от незагасена цигара. Фасът е паднал върху дюшека на леглото на 67-годишния Ради Ночев, започнал да тлее и отделя отровен пушек. В скоро време стаята тотално се задимила, а Ради и неговите съквартиранти Иван и Сюлейман са угаснали в съня си. Трагедията се разиграла в малките часове на нощта, а телата са открити от санитарката Маруся Гайгаджиева около 3.30 часа, когато започнала рутинния хигиенен обход по стаите. Когато отишла да сменя памперси в стая 308, попаднала на задименото помещение и веднага повикала старшата медицинска сестра Ганка Недева. Именно те открили първи загиналите. Димът не е бил видим отвън и никой не подозирал за разиграващата се вътре драма. В стаите пък няма монтирана пожароизвестителна система.

Това е черен абсурд, възкликна потресеният управител на дома Вълко Пехливанов. Заповед да не се пуши в Старческия дом е издадена още на 31 май 2012-та година, но въпреки това неколцина възрастни не спазвали правилата и пушели. Най-бунтовният от тях бил дядо Ради Ночев. Старецът е бил многократно предупреждаван да не пуши, а часове преди фаталния инцидент служители на дома конфискували голямо количество контрабандни и саморъчно свити цигари. „Към 22 часа персоналът иззе от Ради 150 къса цигари и пачка кибрит“, разказа Вълко Пехливанов. Старецът обаче явно имал скрити запаси и пак задимил. Половин час след полунощ обитателите на 308-ма са били видени живи за последно. Сестрата им оставила лекарствата, а Ради бил пак с цигара. Очевидно е заспал с нея.

Нарушенията на дисциплината от страна на стареца не били новост. Преди години той бил приет в дома, но веднага поискал да напусне. Изпратили го в дом в Ивайловград, откъдето обаче го върнали по същите причини. На 17 декември 2012 година започва вторият му престой на Кенана. И веднага иска да избяга. Прави дори въже от чаршафите в стаята в опит да избяга през прозореца на третия етаж. През есента на миналата година пък успява да се измъкне и е издирван с хасковската ловна дружинка през половината община. Бил открит край Гарвановския язовир. „Вчера избяга отново и едва го спряхме на портала“, допълни Вълко Пехливанов. За опитите на стареца бил известен и сина му Тодор Ночев. Той дори подписал декларация, че няма да държи отговорен персонала на Старческия дом, ако баща му се измъкне.

Ради Ночев е бил с напредващ паркинсон, но все още значително подвижен. В чести моменти проявявал „невербална агресия“, или иначе казано биел. „Беше неуправляем“, признаха други дядовци от дома. Съквартирантите му са били може би най-неподходящите хора да се справят с него. 84 годишният Сюлейман Емин е бил с прогресираща глаукома, почти сляп. 71-годишния Иван Андонов от Ямболско е бил с напреднала съдова деменция.

Предстои аутопсия на телата от съдебния лекар д-р Христо Еленски, за да се изключи окончателно версията за насилствена смърт. После старците ще бъдат погребани. За Сюлейман Емин ще има социално погребение, поради липсата на живи роднини.

Кметът на Хасково Георги Иванов коментира, че още днес е направена оферта за пожароизвестителна система, която утре ще бъде монтирана в стаите. Точната сума на поръчката не бе обявена. До сега в дома е нямало подобен инцидент, а заведението е отговаряло на противопожарните изисквания. Не сме слагали датчици за дим, защото не е задължително да ги има в подобен род заведения да има такава система, коментира за Haskovo.net кметът Иванов. „Въпреки че не е задължително по закон, ще монтираме системата защото го чувстваме като наш морален ангажимент“ допълни той.

Г. Христов

Стая 308 е приютявала трима души
Пехливанов забранил пушенето в дома още през 2012 година
Дядо Ради Ночев не се съобразил със забраната
В резултат гине заедно с Иван Андонов
...и Сюлейман Емин
Часове преди инцидента от бай Ради са били конфискувани стотици цигари
Дядовците от дома потвърдиха, че Ради е бил неуправляем
Конфискуваните цигари и кибрит
СТая 308 в която се е разиграла трагедията
Директорът на Дома Вълко Пехливанов рита дюшека, чието тлеене е убило тримата старци
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини