От х:

Днес в x:

Село си нае гардове срещу крадци

Гардове обикалят денонощно улиците на Малко градище

Пропищялото от крадци село Малко Градище, община Любимец, реши да плаща на частни гардове да го бранят от набези, съобщи в-к „Стария Мост“. Вече близо месец и половина денонощен патрул на врачанската фирма „Аркус-Сигурност“ ООД обикаля улиците и ескортира всички подозрителни или външни лица. В случай на среща с апаши, незабавно се звъни на полицията.

Която между другото е добре запозната с криминогенната обстановка в Малко градище. Цялото минало лято през ден, през два, патрулките отивали до селото по сигнал за набези над къщи и земеделска продукция. Дори когато задържали крадци, те престоявали по 24 часа в ареста, а на следващия ден  били отново на терен. Още повече, че кражбите били дребни. Но пък болезнени за бедните и главно възрастни селяни, разчитащи предимно на пенсията.

На народа му писнало от крадци, а на кметицата Татяна Топалова - от оплаквания. Затова заедно подели инициативата за намиране на фирма за охрана и скоро се превърнали в първото село с частна охрана в хасковска област. Договорът с врачанската фирма бил подписан на 16-ти декември миналата година за срок от 6 месеца. После може да го удължим, заяви Топалова за Haskovo.net. Още повече, че мярката дала незабавни резултати. За месец и половина в селото не е регистрирана нито една кражба. А преди се крадяло на поразия.

„Отмъкваха най-вече земеделска продукция - стотици низи тютюн, стотици килограми грозде. Влизаха и по къщите“, разказва Топалова. От домовете се крадяло всичко - от посуда и обзавеждане до зимнина. Безсърдечните апаши напоследък масово почнали да задигат и домашната ракия, жалвали се селяните. Накрая решили, че ще им излиза по евтино да плащат на гардове, вместо да изчисляват щетите, които никога няма да бъдат възстановени.

Таксата за сигурността е приемлива - по 10 лв. за физическа охрана на обитаема къща и по 15 лв. за необитаема. В селото има 350 къщи, като огромното мнозинство са обитаеми. Официално Малко Градище има 600 жители, но всъщност живеят доста повече, заради близостта до съседните общински центрове. Селото е по на 15-тина километра от Свиленград и Любимец и на не много повече от Ивайловград. Стига се лесно по асфалтирани пътища и много граждани го използвали като постоянно място за живеене. Малко Градище е известно и покрай намиращата се в непосредствена близост археологическа забележителност Глухите камъни, за която има проект да бъде включен в общ туристически маршрут.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини