От х:

Днес в x:

Христос плува в Сивата вода при минус 7 градуса

Христос Георгиев влиза в язовира

Хасковлията Христос Георгиев всяка сутрин плува в язовир Сивата вода, дори когато има сняг, а температурите са отрицателни. 66-годишният мъж не пропусна да влезе в ледените води на близкия водоем и през днешната мразовита утрин. Според справката на местните метеоролози температурата в Хасково в 8 часа  е била минус 8 градуса. След това термометърът тръгнал леко нагоре.

Както обикновено, днес Тоско, както всички го наричат, тръгнал от дома си пеша сутринта, за да стигне до язовира малко преди 9, изминавайки 3-4 километра. Това му е загрявката. Стигайки до водоема, Тоско се преоблича и подготвя за традиционното моржуване. Оставя си дрехите на близката беседка, тръгва бос по снега и влиза в язовира. Първо си наплиска тялото, за да се адаптира към студа, после се хвърля в ледената вода. Като истински плувец прави няколко отсечки, като сменя два стила – бруст и бътерфлай. Излизайки от водата, се загръща с хавлия. После слагам топли дрехи, обясни той.

По време на моржуването на брега се появиха двама зрители – Антонина и Делчо Делчеви, които тръгнали на разходка из гората. Вместо да обикалят из центъра, пенсионерите идвали до язовира. Възрастните хора обясниха, че почти всяка сутрин виждали Тоско да плува във водата. Днес не очаквали да го видят, тъй като е много студено, но предположенията им не се оправдали. На въпрос дали биха влезли да плуват във водата през зимата, семейство Делчеви категорично отхвърлиха подобна идея. Не знаели и за друг морж от Хасково.

Аз съм единственият, който плува дори през зимата“, категоричен е самият Христос. Преди време хасковски зъболекар пробвал 2-3 пъти, но се отказал. „Правя го от много години. Няма как да дойдеш само веднъж през зимата, тъй като трябва да имаш изграден имунитет“, смята моржът. Допълва, че този метод идва от древните викинги и е цяла наука. Затова в скандинавските страни средната продължителност на живота е най-висока, аргументира се Тоско. Сега моржуването се практикувало в Русия, Япония и Китай.

Това е криотерапия. В медицината се прилага против възпаления, травми. Много е полезен за кожата, стяга бюста на жените, изобщо изгражда имунитет, който се справя бързо с инфекциите“, обяснява още той. Казва, че днес даже е много топло, въпреки че температурите са минусови. Организмът му вече бил привикнал и имал нужда да плува всяка сутрин. Пропускал само по един ден в седмицата, за да отпочине тялото.

Едно от задължителните условия обаче е да имаш здраво сърце, тъй като може да получиш инфаркт“, категоричен е той. Обикновено престоявал във водата минимум 15 минути. През лятото, разбира се, повече. „Но когато има сняг, се чувствам по-добре“, казва Тоско. Никой от неговото семейство не е моржувал.

Репортаж гледайте довечера по новините на eTV от 19:30 часа!

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини