От х:

Днес в x:

Поляк събра във Фейсбук 20 тона помощи за Харманли

Майкъл Боркиевич

Полякът Майкъл Боркиевич организира и събра повече помощи за бежанците в България, отколкото куп държавни институции и представители на властта. При това в социалната мрежа Фейсбук. Инициативата му събра 20 тона стоки от първа необходимост, които днес бяха докарани в лагера в Харманли от полска фирма, при това абсолютно безплатно. Дарили хора от Полша, Германия, Англия, Испания и България. Част от дарителите пристигнаха днес в лагера на собствени разноски.

Така пристигнали преди 3 месеца и поляците Майкъл Боркиевич от Варшава и неназован негов приятел от Познан. Двамата дошли с пълен с дрехи и храни автомобил, искали да помогнат на хората от претъкания лагер в Харманли, след като чули по медиите колко тежко е положението там. На място се убедили, че не е толкова зле, но на 1500-те натъпкани като сардели несретници им липсвали елементарни стоки. Спекулата с тях пък процъфтявала, като дори евтини стоки като минерална вода и памперси се търгували на немислими цени. След като се върнали в Полша, двамата организирали Фейсбук група с призив за помощ. Младите мъже лично обикаляли по институциите в своите градове за да лобират за благородната си инициатива. Днес резултатът им бе видим.

Бежанците получиха купища дрехи, обувки, одеяла, както и огромно количество пакетирана храна, плодове, зеленчуци, шоколади, кафе. Любопитното е, че сред даренията има немалко семена за земеделски култури - моркови, зеле, домати. Вероятно част от дарителите са предполагали, че бежанците ще векуват в България и могат да си произвеждат храната сами.

Доставката на днешната помощ съвпадна с още добри новини за бежанците. От вторник лагерът има безжична интернет връзка, осигурена от частна фирма, на стойност 30 лв месечно. Едва 6-те компютри в центъра бяха веднага окупирани от сирийци, желаещи да поговорят по скайп с роднините си в Сирия. Иначе РС-тата са за обучение на децата в импровизираното училище, организирано от двама сирийски граждани.

Фейсбук дарението достави и много детски играчки, с които веднага бяха оборудвани детски кътове в ремонтираните сгради на бившия танков батальон. Доставени бяха и три професионални перални, които предстои да бъдат монтирани по етажите на една от сградите, за да се подобри хигиената на бежанците.

Случайно или не, в центъра на радостната суетня и бежанска благодарност попаднаха и 5-има евродепутати, водени от Франк Ендер от Люксембург. В групата участваха българските представители в европарламента Мария Габриел, Станимир Илчев и Светослав Малинов. Целта на високите гости, освен събирането на позитивна енергия от благодарните бежанци, била да се направи и оценка на ситуацията в лагера. Посещението им било неофициално, а официалните заключения от мисията щели да бъдат оповестени на нарочна пресконференция утре в София. След което хранениците на Брюксел затвориха окончателно уста за намиращите се в Харманли местни и национални журналисти.

Г.Христов

Помощите предизвикаха радостна възбуда сред нуждаещите се

Полската транспортна фирма е извършила превоза безплатно
Евродепутати се разходиха из лагера
Но нито техния шеф Ендерс/вляво/ нито българските му колеги казаха нещо
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини