От х:

Днес в x:

Настаняват старци в техникум

Сградата на бившия Оздравителен техникум в Минерални бани да се преустрои в старчески дом е една от идеите за използването на зданието на  местната общинска администрация.

Предложението беше представено при при обсъждането на актуализираната Областна стратегия за социални услуги. Първата стъпка, за да стане трансформацията, е новото актуване на обствеността от държавна в общинска.

Затова вече е подавано заявление още преди години, когато се заговори, че гимназията е на изживяване и върви към закриване.

Последният випуск дипломирани ученици беше изпратен преди  година.

Основна мотивация на минерлабанската управа за исканата промяна, е че към момента в Хасковска област има три държавни Дома за стари хора, които са пълни.

Най-големият от тях се намира в парк „Кенана” рай  Хасково. При капацитет от 160 места в него са  заети 147.

В списъка на чакащите са записани 10 лежащо болни възрастни хора.  36 от общо 40 места са заети в Дома за стари хора и в Харманли. За там на опашката на чакащите са  7 души.

Най-новата социална услуга е в Ивайловград. В Родопското градче беловласите хора са настанени в преустроения етаж на болницата, където има  20 места.  19 от тях обаче са вече заети.

Тъй като базата на бившия техникум в Баните е в много добро състояние, според местната управа, курортното селище е идеално масто за настаняване на възрастни хора.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини