От х:

Днес в x:

Езиковата ги надприказва всичките, при това на английски

Победителите и гордата директорка Пенка Делиева

Хасковската Езикова гимназия записа поредни престижни класирания на регионални и национални състезания по английски език. Отбор от 10-тите класове под ръководството на преподавателите Димитър Енчев и Краси Кънева е първи в регионалния кръг на националната викторина по английски, организирана от министерството на образованието и фондация „Дарби“. Езиковата е вдигнала летвата до немай къде-в последните две години са №1 в цяла България по добро владеене на английски, нещо което вбесява конкуренцията, особено софийската. Именно заради успехите им, на хасковската гимназия е поверено домакинството на националния кръг на олимпиадата по Английски език, който ще е идната година.

Успехите на ГПЧЕ са още по ценни, защото всяка година те се представят с изцяло нов отбор. Той е селектиран само от 10-тите класове, макар регламента да позволява да участват деца от 14 до 18 години. Стига се до ситуация, в която нашите се надприказват с батковци от 12-ти клас, но въпреки това ги побеждават/ и убеждават/ и то на чужд език.

Концепцията на подобни състезания е да вкарват участниците в полемика. Те трябва да развиват теми, влизат в дебат и да имат умения да се презентират възможно най-интересно, вместо да се доказват в сухото ровене в граматиката. Затова от особена важност е работа в екип и наличието на достатъчно приказлив и начетен капитан на отбора, който да материализира усилията на останалите. В случая това бе Преслав Александров, който имаше нежна, но солидна опора в лицето на съученичките Теодора Делчева, Илияна Налбантова и Калина Вълчанова. 4-та били избрани след вътрешно състезание в десетите класове, на което се оказало че именно те са най-добри в езика на Шекспир. Засега не подвежда очакванията.

Че силата на Езиковата е в устата си пролича и от второто място на Калина Костадинова от националния турнир по речеви и комуникационни компетентности, който се провежда за първи път в страната. Турнира бе в Пловдив. 11-класничката трябваше да изнася реч пред англичанин и американец, които хем и търсиха кусури на английския, хем трябваше да харесат есето и на зададена предварително тема. Формулировката и бе абсолютен локум- „За да бъде мирът устойчив, той трябва да бъде дълбоко вкоренен у нас“. За тази философия на някои не стигат и думите на българския, който е доста по-богат и сложен от английския. Обаче Калина се справи, въпреки че изнасяла речта си пред пълна зала със съперници. И въпреки, че бе с пресипнал глас от настинка. Всъщност именно това и коствало първото място, защото едно от изискванията е артистично представяне на словото си. Ако Цицерон изнасяше речите си настинал, едва ли щеше да остане в историята.

За отбелязване е, че английският не е първия език на Калина. Тя всъщност учи испански, езика на Кралицата и е втори чужд.

Многоезичните в Езиковата ще имат още един шанс да докажат колко знаят. 10 деца напират да се класират за финалния кръг на състезание по два (!) чужди езика, който ще е на 30-ти ноември в столицата.

Г. Христов

Шампионите от викторината: Теодора Делчева, Преслав Александров, Илияна Налбантова, Калина Вълчанова
Треньорите: Краси Кънева и Димитър Енчев
Ораторите Окан Исов и Калина Костадинова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини