От х:

Днес в x:

Сирийците подгониха по брой населението на Харманли

В Харманли се принудиха отново да опъват палатки за да поемат бежанския напор, потвърди директора Жельо Желев

1015 са бежанците в лагера на Харманли към момента. Само преди два дни официалният им брой според Държавната агенция за бежанците беше 852 /848 сирийци / или 189 % превишаване на капацитета от 450 места. Броят им вече е съпоставим с жителите на Харманли. Според НСИ то е малко над 18 хиляди души, според местни - не повече от 15 хиляди и продължават да намаляват.
Част от новодошлите нелегални вече са настанени в палатки, след като само преди дни те бяха демонтирани. В палатки нощували поне 200 от бежанците в Харманли.

За да се справят с извънредната ситуация от лагера спешно извеждат хора по адреси в населените места. Към момента изведените са 270 души. Част от тях са настанени на квартира в региона, потвърди директорът на домовете в Пъстрогор и Харманли Жельо Желев.

Не по-малко от 8 души са настанени в Хасково, научи Haskovo.net. По неофициална информация - в кв. Орфей. Бежанците били предимно мъже на възраст от 20 до 40 годишна възраст. Не знаели български, турски или английски език и се обясняват с жестове. Не е ясен статутът им. Според някои версии става дума за хора с получен бежански статут, според други става дума за такива, които още чакат оформянето на документите си. Те се контролират от дирекция „Миграции“ към МВР. Оттам следят дали бежанците са на конкретния адрес, който са заявили. Официална информация така и не бе получена, въпреки писменото запитване към ДАБ. Днес заглъхнаха и телефоните на пресслужбата на Агенцията.

Според източници от сирийската общност в малките градове оставали бедните им сънародници. По-заможните бягат към столицата, независимо от адреса, на който са регистрирани. В бежанските среди върви слухът, че тукашните адвокати им осигуряват адрес в столицата плюс човек, който да гарантира за тях. Тарифата за това била 100 евро. Напоследък зачестиха оплакванията обаче, че имало платили сумата, но оставали излъгани.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини