От х:

Днес в x:

Даваме на турците Шенгенски визи през интернет

Туристите от Турция ще могат съвсем скоро да получават визи за България през интернет. Електронно подаване на документите за заверка за пребиваване в Шенгенското пространство ще ползва и бизнесът от съседната държава. Това обяви в Хасково на срещата с бизнеса от региона вицепремерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Работим по въпроса за облекчен режим, както и за намаляване на таксите. Съвсем скоро ще стартира електронното подаване на документи за получаване на визи в турските ни консулства“, уточни още тя.

Министър Бобева обясни, че в четири от стратегическите турски градове обучение за работа със системата вече са преминали както служителите, така и туроператорите. Назначен е и допълнителен персонал у нас, който ще работи за издаването на визи за турските туристи преди зимния сезон. Проблемът с издаването на визи за трети страни ще бъде обсъден и на ниво законодателни промени, каза още Бобева.

Хасково е регион с добър бизнес профил. С потенциал сте за добро трансгранично сътрудничество. Надавам се, че облекчаването на визовия режим ще допринесе и за развитието на бизнеса тук“, обобщи Бобева.

По време на форума тя съобщи като добра новина, че междуфирмената задлъжнялост бележи спад наполовина и към септември е редуцирана на около 36 млрд. лв., което според вицепремиера е нормално ниво за пазарна икономика.

Показателите са в резултат на започналото разплащане от страна на държавата. Все още обаче големи остават дълговете от страна на държавни предприятия, общински фирми и самите общини към частния сектор.

Положителна тенденция е отбелязана и при разплащането на забавени работни заплати. В момента в „черния“ списък на некоректните работодатели са 111 фирми от цялата страна.

На срещата стана ясно още, че Даниела Бобева вече е събрала екип, който да разработи платформата за централизирано електронно пазаруване на лекарства и консумативи от болниците.

Според разчетите на специалистите нововъведението ще намали поне с 20 % разходите, които в момента се правят за лекарства.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини