От х:

Днес в x:

От 10 000 поканени: 300 се прегледаха за рак

Марияна Чончева

300 души от областта са се прегледали досега за рак на маточната шийка, рак на млечната жлеза и на дебело и право черво. Всички тествани са получили шанс да минат безплатно скринингов преглед в 4 лечебни заведения. Едно от тях е ДКЦ „Свети Георги“ /бившата военна болница/ в Хасково, където се правят изследвания в трите направления. До момента там са минали около 60 души. След преглед хората се насочват към общопрактикуващите лекари.

Безплатни прегледи за рак на маточната шийка и на млечната жлеза се правят и в Медицински център „Димитровград“, а в Харманли прегледи могат да се направят в Медицински център – за дебело и право черво, а в „Д-р Ердинч Чолев“, също в Харманли - за рак на маточната шийка.

На територията на област Хасково са изпратени над 10 000 покани по трите направления, обясни регионалният координатор на проекта „Спри и се прегледай“ - Марияна Чончева. Избраните са здрави хора, от целеви възрастови групи – за рак на маточната шийка - жени от 25 до 60 г., за рака на млечната жлеза - жени от 50 до 69 г., а за дебелото черво – от двата пола над 50 г.

При прегледа за рак на маточната шийка се взема цитонамазка, при гърдата се прави мамография, а за дебелото черво – анализ за скрита кръв във фекалиите. Очакванията на специалистите са скринингът да открие тумори в начален стадий, когато те са напълно лечими.

Проектът стартира още през март т. г., но самите прегледи започнаха на по-късен етап. Проектът приключва през декември, но прегледите ще продължат до по-късно, обясни още Чончева.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини