От х:

Днес в x:

Ваксинират момичета на 10-13 г. срещу рак на маточната шийка и деца срещу ротавируси

    Презентация на ваксинацията по националните програми за безплатна профилактика в България и ползите от тях бе представена днес в Регионалната здравна инспекция в Хасково. Лекцията бе водена от д-р Снежана Иванова – директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Хасково. В нея се включиха педиатри и общопрактикуващи лекари.

    „Да бъдеш добре информиран е първата стъпка в защитата срещу заболяванията“, смята д-р Иванова, цитирайки послание на листовка. Тя добави, че в общественото здраве и в целия свят ваксините са доказали своята значимост, като рутинната имунизация срещу вариолата е елиминирала дивия вирус на заболяването, популярно като едра шарка и е обявена за изкоренена инфекция. С помощта на ваксинацията е намалял полиомиелитът с 99% от 1988 г.

    „Това са факти, които доказват значимостта на иминопрофилактиката“, каза д-р Иванова. Тя допълни, че в България има няколко национални програми, които са насочени към ваксинопрофилактиката и са в областта на общественото здраве.

    Една от тях е срещу вируса, причиняващ рак на маточната шийка, който е второто по честота туморно заболяване, след рака на гърдата сред жени между 20 и 45 години в целия свят. Възниква след продължителна инфекция с вирус, наречен човешки папиломен вирус (HPV).Човешките папилома вируси (HPV) са включени в семейство с повече от 200 типа вируси, които могат да заразят определени (епителни) клетки на кожата и лигавиците.

    В зависимост от способността си да причиняват ракови заболявания, HPV се разделят на такива с висок или нисък риск. Към момента 12 типа HPV са определени като високорискови (онкогенни).

    Човешкият папиломен вирус най-често се предава по полов път – вагинален, анален, урален със заразен партньор. „Тук употребата на презерватив не може да предотврати напълно предаването на инфекцията. Заразяването може да се случи с допир, без да има сексуален контакт“, каза д-р Снежана Иванова.

    Най-добрата защита срещу рак на маточната шийка е комбинация от първична профилактика, т. е. ваксинация преди започване на полов живот и вторична профилактика– редовни скринингови прегледи след започване на такъв.

    Стратегическата цел на програмата е чрез имунизация да се снижи заболяемостта от рак на маточната шийка.

    Целева група за имунизации по програмата са момичета на възраст 10-13 г. Имунизацията се извършва с HPV ваксина Gardasil и Gardasil 9, като се прилага двудозова схема с минимален интервал между приемите 6 месеца. Ваксината е с много добър профил на поносимост и безопасност.

    „Ваксинацията в България започна през 2012 г., като в началото се приемаше много добре от пациентите, но по-късно с течение на годините интересът намаля и в Хасковска област са приложени единични дози“, каза д-р Снежана Иванова.

    На срещата в РЗИ-Хасково присъстваше д-р Марио Янакиев. Той отчете, че през последните години наблюдава ръст на желаещите да се ваксинират и вече 50% от тях се съгласяват. Колежката му д-р Миглена Янева пък сподели, че нейни пациентки най-много се плашат да не станат стерилни от ваксините и да не могат да раждат деца, а не, че ще се разболеят от рак.

    Другата национална програма е за профилактика на ротавирусните гастроентерити, представляващи остра детска инфекция с диариен синдром. Почти всяко дете преди да навърши 3-5 години се заразява с ротавируси, което обяснява, че те са основен причинител на тежки форми на диария с обезводняване на организма.

    Целите на програмата са чрез специфична профилактика на деца от 6-седмична възраст да се постигне намаляване на общата заболяемост от ротавирусни инфекции, включително и на тежките форми, налагащи хоспитализация, както и да се намали броя на амбулаторните прегледи.

    Целева група за имунизации по програмата са деца от 6-седмична възраст до горна възраст.

    Към момента, имунизации по програмата се извършват с ваксините Rotarix и Rotateq, които се прилагат в дози и интервали. Предвид навременно завършване на имунизациите в рамките на програмата е необходимо тяхното прилагане да се започне при възможност още през втория месец от живота на новороденото.

    Има и национална програма за хора над 65-годишна възраст, която е за ваксинопрофилактика на сезонния грип и пневмококовите заболявания. Имунизацията най-вероятно ще се въведе от догодина, казаха от РЗИ – Хасково.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      До
      Доктор
      6 -1
      21:32, 26 сеп 2023
      Да го опита доктор Марио Янакиев - натегач
    • 2
      Ва
      Васко
      9 0
      22:45, 26 сеп 2023
      Сега да разясним на народа какво съдържа горепосоченият препарат, в повечето случаи Cervarix: Човешки папилома вирус тип 16 и тип 18 по 20 микрограма, адювант върху алуминиев хидроксид /алуминия е всеизвестен невротоксин втори по вредност след живака, който е на първо място; клетки от Trichoplusia ni - това са еукариотни клетки на пеперуди които ходят по зелеви култури. Имунния отговор трае от 18 до 76 месеца само за горепосочените типове вируси, тоест не е ясно дали при Вас ще действа 18 месеца или 76 месеца. Ваксината не пази от другите типове! Има данни от двойно слепи плацебо контролирани проучвания, че уж пази от някои, но те са под въпрос! Страничните реакции с неизвестна честота са: лимфаденопатия, алергични реакции, включително анафилактичен шок който е опасен за живота, ангиоедем, синкоп /това води до нарушено мозъчно кръвоснабдяване, което като цяло е с непредсказуема прогноза/. Та най-добре си ползвайте презервативи! Ако решите да си поставите това нещо във Вас, гледайте да сте абсолютно здрави и последния един месец да не сте си поставяли друга ваксина.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини