От х:

Днес в x:

Пускат бежанците на квартири в Харманли

Заради лошите условия и препълнения лагер, бежанците ще бъдат пускани по адреси

Бежанският център в Харманли ще пуска настанените при тях да си наемат квартири. Условието е да са при човек, който да гарантира за тях и те да бъдат адресно регистрирани при него. Това потвърдиха от Центъра по повод прииждащите нови групи нелегални. Засега желаещите да приемат бежанци са техни роднини и познати, които вече имат статут. Няма проблем това да са и местни хора, стига те изрично да заявят, че отговарят за квартирантите си. Съответно бежанците ще си плащат, както се договорят с новите си хазаи. Днес предстои извеждането на 35 души по адреси в Харманли.

Мярката е за да се облекчи напливът към препълващия се център за временно настаняване в града на Белоногата. Към 2 следобед днес тук бяха настанени 420 души при максимален капацитет 450. Всеки момент се очаква пристигането на нова партида нелегални. Първоначалната идея бе бежанците от Харманли да се насочват към Пъстрогор или Любимец, на мястото на получили вече статут. Въпреки че Държавната агенция за бежанците ускори значително темповете за обработка на документите, това със статута още не се получава толкова бързо, както се искаше на шефа на агенцията Николай Чирпанлиев. В домовете в Пъстрогор и Любимец капацитетите продължават да са надхвърлени.

Освен разрешението за квартира, в Харманли разпънаха и 50 палатки, осигурени от пожарната. Във всяка от тях има по 10 военни походни легла. Палатковият лагер може да приеме по необходимост 500 души, но засега в него няма нито един бежанец.

Г. Христов

Другият вариант е настаняването им на палатки
Днес продължаваше разпъването на 50-те палатки, които могат да приемат до 500 души
Условията на квартирите ще се по-добри за многобройните деца

Продължава изграждане на инфраструктура в лагера
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини