От х:

Днес в x:

Правоверните предпочитат овце

Овцата бе на почит

Овца за 200 лв бе хит на тазгодишния хайван пазар в Хасково, провеждащ се само 5 дни преди големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. Традиционният коч не бе особено на почит, отчасти и заради безбожната му цена - 400 лв за хубав виторог екземпляр. Престъпността на цената личеше особено на фона на продажната стойност на едно теле. То вървеше за 3.50 лв живо тегло, което за едно добре развито добиче означаваше 800-1000 лв. Къде по изгодно от 400-те лева за мъжка овца с руно... Все пак не малко предпочитаха овена, на първо място децата. 3- годишния Осман или Огнян, в зависимост от самоопределението, си хареса един рогат и не пожела да го пусне докато не мина пазарлъка. Основна част от пазарджиите бяха от Хасково. Основна част от продавач-консултантите бяха от Кърджали и Смолян. По-точно, от селата около областните центрове.

Впечатляващ бе и пълния непукизъм на правоверните от слуховете за шарка по овцете и козите в региона. Заради констатирани случаи на заболяванията в българско, министерството на земеделието и областните управи забраниха търговията с животни на териториите на Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград.

На днешния хайван пазар не пролича тази забрана да е направила впечатление на някого. По наши изчисления, за продан бяха предложени не по-малко от 250 овци и кочове и поне 50 телета. Имаше и няколко десетки кози. Полицаи не бяха забелязани.

Г.Христов

Обичайната двойка на хайван пазара
За 200 лв ръцете се стискаха

Телето вървеше 3.50 живо тегло
Машалла....
..и кочове се търсеха, но по-малко
Тя знае какво я чака....
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини