От х:

Днес в x:

Вълк единак разкъса овце и кози край Конуш, мобилизират ловците

Кметът Младен Марчев показа първата от разкъсаните овце

Огромен вълк нападнал стадо от 70 овце и кози и разкъса 18 от тях, някои пред очите на стопанина си, снощи в 1.30 след полунощ. Стадото на пастира и собственик Николай Атанасов по традиция пасяло през нощта в местността Челекчи меше непосредствено край Конуш, когато станало обект на вълчата атака. „Тъкмо овцете налягаха да спят и аз до тях на две бали слама, когато изведнъж цялото стадо скочи“, разкаса потресеният пастир. Нататък било като филм на ужасите. Огромният звяр захапал за гърлото най-едрата овца и направо я вдигнал във въздуха, разказа още овчарят. По това време всички овце в стадото на Кольо били бременни и обезумелият стопанин хукнал със сопата срещу звяра, без да се притеснява, че може да скочи отгоре му. Вълкът обаче отстъпил или по-точно хукнал към по-лесната плячка. Стопанинът пък се залутал в тъмното, объркан от паническото блеене от всички страни. Накрая решил да спаси каквото може и подкарал малка групичка животни към къщата си накрая на селото. Докато ги преброявал на влизане в кошарата обаче открил че от 68 овце липсват 24, както и две от трите кози и... отново полудял. Сграбчил огромна сопа и хванал гората в непрогледната тъмница. Едва на развиделяване обаче открил липсващата част от стадото или по-точно това което е останало от него.

 

Оказало се, че вълкът хитро подгонил животинките към реката. В мочурищата край нея овцете буквално заседнали в калта. На единия бряг били разкъсани три, на другия – четири, плюс едната коза. Една овца е била изядена напълно, само без агънцето в утробата й. След целодневно обикаляне и броене на трупове, равносметката била 16 умъртвени овце, две кози плюс още няколко в неизвестност. По чудо оцелели 6-7 овце, които заседнали толкова дълбоко във водата, че вълкът само ги нахапал, но не успял да ги задави.

 

Новината за разкъсаното стадо светкавично обиколи близките села. Кметът на Конуш Младен Марчев, който е председател на ловната дружинка в селото, обяви пълна мобилизация на авджиите и поиска помощ от съседните села. За утре двуцевките се очаква на нарамят поне 150 ловци - 40 от Конуш, 30 от Тракиец и над 90 от Николово. Ловците не са сигурни и че си имат работа само с един вълк, макар стопанинът да е категоричен. В Конуш пък не помнят от колко години не са виждали вълци. Няколко дни преди касапницата обаче нещо подплашило коня на Кольо, който избягал сам от полето вкъщи. На стопанина му хрумнало, че може да е вълк, но не предполагал какво ще го сполети.

 

50-годишния Николай Атанасов предпочитал да пасе овцете си нощем, пасището му било близо до къщата и животните знаели пътя. От две години обаче се отказал от овчарските кучета, не защото не му вършели работа, а и за да не се стигне до инцидент с някое от селските деца, които на съседни поляни ритали топка. Оценява щетите от масовото убийство на поне 4 хиляди лева преки загуби. “Поне по 200 лв. на овца, макар че някои са много големи. Не слагам 15-те агънца, с които са били бременни“, мълвеше човекът. Животните му били надлежно регистрирани и гледани съобразно всички изисквания. Мъжът се надява на обезщетение, макар че животните му не са застраховани.

 

Г. Христов 

Стопанинът Никола Атанасов не успял да спаси голяма част от стадото си

Някои овце бяха изцяло разкъсани
Всички животни били бременни
Животните са с разпрани гърла
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    An
    anonimen
    1 -1
    21:55, 11 окт 2014
    абе тоиа даги разправа на негоси тие глопости
Последни новини