От х:

Днес в x:

Изборите в Хасковско предадени на прокурор

Извънредното заседание на РИК във вторник вечерта. Славея Костадинова (със синьото сако) обяснява на адвокат Веско Георгиев (с кафявото) защо грешката е вярна

Сигнал за груби нарушения на изборния кодекс при отчитането на вота в областта е подал в окръжна прокуратура в Хасково заместник-председателят на Районната избирателна комисия Румен Гъбов. Според него нарушенията са тежки, водят до недействителност на избора и променят изборните резултати.

Haskovo.net припомня, че преди дни (във вторник) избухна скандал със 799 бюлетини фантоми в протокола на РИК Хасково, с който се отчиташе вота в областта. Бюлетините в повече лъснаха при сравняването на числата, подадени от секционните комисии. Според тях във всичките СИК в областта са получени общо 240 404 бюлетини. Броят на неизползваните е 115 846. Недействителни по една или друга причина и унищожени, са общо 1416 броя. Ако се извади сборът на недействителните и неизползваните от общия брой, би трябвало да се получи броят на бюлетините, открити в урните. Но полученото число е 123 142, докато броят на намерените в урните интегрални листове е 123 941, тоест явява се разлика от 799 бюлетини фантоми.

Още същия ден РИК Хасково проведе извънредно заседание, за да обсъди казуса. Членът на РИК Славея Костадинова обясни, че в някои секции в графата “брой получени бюлетини” са вписали броя на кочаните, а не на бюлетините. Тя даде пример с ивайловградските села Белополци и Планинец, където в тази графа е вписано "4 броя". Но на практика става въпрос за 4 кочана, съдържащи 400 бюлетини, обясни Костадинова. Според нея оттам идва разликата от 800 бюлетини.

В сигнала си до Окръжната прокуратура обаче Румен Гъбов посочва 12 такива секции. Те са в Димитровград, Ивайловград, Свиленград, Тополовград и Хасково. В техните протоколи са вписани като получени 1, 2, 3, 4, 7, 8 броя, което очевидно означава кочани, тоест цифрата трябва да се умножи по 100. Дъното на тези недоразумения удря свиленградското село Щит, в което в графа “получени бюлетини” пише нула. Според протокола на секцията от Щит с тези нула бюлетини са успели някак си да гласуват 70 избиратели, а други 130 дори са успели да ги объркат и те са обявени за недействителни.

Според Румен Гъбов "по груба сметка" на данните, подадени от СИК, се получава шокиращата разлика от 4 962 бюлетини. Ако пък от "Информационно обслужване" са съобразили нелепата грешка бюлетини/кочани, лъсват "само" 799 бюлетини фантоми. И в двата случая разликата е сериозна и досега никой не е дал смислено обяснение за това.  

В сигнала си Гъбов посочва още, че според протокола на РИК 199 от бюлетините са обявени за невалидни, защото номерът им не съответства на номера на кочана в секцията. Това на практика означава, че са внесени отвън, пише в сигнала си Гъбов. На извънредното заседание на РИК Хасково във вторник вечерта Славея Костадинова обясни, че и тук става въпрос за грешка – тези 199 недействителни бюлетини били “вписани грешно в друга графа”, но не стана ясно по каква друга причина са били обявени за недействителни.

В сигнала си до държавното обвинение Гъбов настоява да се изискат всички протоколи от секционните избирателни комисии в областта и да се извърши ръчно преброяване на бюлетините, за да се установи истината.

Окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов потвърди, че сигналът е получен при тях. Но той ще бъде изпратен по компетентност на Районната прокуратура, уточни Стоянов. Това ще стане още днес.

Тодор Кръшков



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини