От х:

Днес в x:

Подпалвачите отново в действие: 3 горски пожара за 5 минути

Горите в региона отново пламнаха. Както през 2007 година, на мушка е община Харманли. 3 пожара в рамките на 5 минути избухнаха в петък на сравнително голям участък, включващ широколистни и иглолистни масиви. За да реагират на опасността, от областната противопожарна служба държат не по-малко от 5 автомобила в района.

Първото запалване е станало в 12.20 часа в широколистна гора в района след разклона за с. Остър Камък. Два екипа огнеборци са успели да локализират и потушат огнището с цената на 11 декара изпепелени гори. Минута по-късно пламва борова гора край язовир „Кюмюрлука“. Огънят захапва масив от 1000 декара иглолистни гори и към мястото са отправени 5 автомобила. Светкавичната намеса на огнеборците елиминира опасността пожарът да стане върхов и свежда щетите до минимум, като за пожар в иглолистни гори. Унищожени са 15 декара бор. По същото време пламва и смесена гора край Иваново. Щетите тук са около 10-на декара.

Общото между пожарите е времето на тяхното избухване, както и че всяко начално огнище е близо до път. Близо 10-на пожара в района през последните дни са избухнали по този начин. Някои от тях са станали буквално пред очите на спасителни екипи, връщащи се от други инциденти. За да опазят горите си, от община Харманли са мобилизирали полиция, лесничейство и доброволни отряди, които да следят ситуацията.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини