От х:

Днес в x:

Спешиха учениците в „Левски“, в Димитровград затварят булевард

Учениците от СОУ "В. Левски" - Хасково днес отидоха на училище без колата на татко, а пеша. И обещаха по същия начин да се върнат вкъщи след края на занятията. Инициативата е по повод Европейската седмица на мобилността, която тази година преминава под мотото „Чист въздух – ти си на ход!” Целта е да се даде почивка на МПС-тата поне за един ден, а необходимото придвижване да стане чрез алтернативни начини с цел опазване на околната среда и намаляване на вредните емисии във въздуха.


Участниците в инициативата попълниха и пуснаха в специална кутия талон, с който ще участват в лотария с награди. РИОСВ-Хасково пък осигури за малките пешеходци 10 пакета с поощрителни награди (светлоотразители с логото на кампанията, книги, екочанти и брошури), които ще бъдат изтеглени чрез жребий. Училището пък получи грамота за активно участие в кампанията. СОУ-то е единствено в Хасково, което се включи в акцията, иначе информационно-образователни материали по темата бяха раздадени на всички.


В Димитровград участието е по-масово. В инициативата „В града без моята кола” на 22 септември ще има демонстрационно колоездене и конкурс за байкове и шосейни велосипеди с номинации в няколко категории. За целта ще бъде спряно движението за автомобили във времето от 15:00ч. до 18:00ч. по бул.„Г.С.Раковски” в отсечката от кръстовището с ул.„Кирил и Методий” до кръстовището след бензиностанция „Вито”. РИОСВ- Хасково ще отличи с грамоти и награди най-малкия и най- възрастния участник.
Целта на Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември всяка година, е да окуражи местните власти да въведат и популяризират мерките за устойчив транспорт и да се поканят гражданите да се възползват от всички алтернативи на автомобила.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини