От х:

Днес в x:

Влаковете от Пловдив до Турция по-бързи със 113 км/h

До 2020 г. България трябва да има изцяло модернизирани жп линии по направлението Драгоман – София – Пловдив – Свиленград, което ще осигури възможността влаковете между сръбската и турската граници да се движат с 160 км/ч. Паралелно ще се работи и за цялостната рехабилитация на жп линията Пловдив – Бургас. Това заяви в Димитровград транспортният министър Данаил Папазов.

В следващия период акцентът на Оперативна програма „Транспорт“ ще падне главно върху железопътния транспорт, тъй като той е най-екологичен, каза още министърът.

В Димитровград министър Папазов инспектира заедно със заместника си Петър Киров и изпълнителния директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" инж. Милчо Ламбрев реконструкцията и електрификацията на близо 36-километровата жп отсечката Димитровград - Симеоновград - Харманли. Тя е част от високоскоростната линията Пловдив-Свиленград /до турската и гръцката граница/ по коридор 4 и 9.

По обновеното жп трасе пътническите влакове ще могат да се движат със 160 км/ч., вместо с досегашната средна скорост от 47 км/ч., обяви инж. Милчо Ламбрев. Товарните тренове ще развиват скорост до 120 км.

По трасето ще има три гари - при Димитровград, с. Нова надежда и Симеоновград, и четири спирки при селата Черногорово, Константиново, Преславец. Ще бъдат изградени и 14 големи моста с дължина до 200 м и 60 малки съоръжения като водостоци, проходи за животни, и селскостопански мостове.

Отсечката Димитровград – Харманли е на стойност 136 млн. лв. без ДДС. Изпълнител на строителните дейности е фирма „Терна“ АД.

Обектът трябва да бъде приключен през през август 2014 година.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини