От х:

Днес в x:

Въпреки забраната за търговия: овцата 250 лева

Въпреки забраната за продажба и транспортиране на овце и кози заради откритото в Гърция огнище на шарка, търговията на хасковския животински пазар си вървеше, както всяка събота. Десетки овце се предлагаха за продан в боксовете, средната цена бе около 250 лева на глава.

Haskovo.net припомня, че от вчера е в сила забрана за търговия с овце и кози в хасковска община, а в граничните е забранена дори пашата на животните. Това бе потвърдено от земеделския министър Димитър Греков при посещението му в Кърджали вчера.

Мерките са заради огнище на шарка по овцете, засечено в гръцкото село Питион, префектура Еврос, в непосредствена близост до българската и турската граница. Заразено е стадо от 193 животни. Има реален риск заболяването да прескочи у нас, затова със заповед на ветеринарните власти са разпоредени противоепидемични мерки на територията на 4 области - Хасково, Кърджали, Ямбол и Бургас.

От хасковската фирма „Монопол“, която стопанисва животинския пазар, заявиха, че не са получили никакви писмени нареждания за забрана или каквито и да е ограничения за продажбата на овце и кози. Знаели за епидемията от шарка в Гръцко, но от медиите. От официалните власти не били получили никаква информация.

Телефонът на областния управител Кадир Исов бе изключен днес, затова Haskovo.net не успя да получи обяснение за липсата на информация към единствения в града животински пазар.

Извън оградата му пък по традиция си върви паралелен пазар, предимно за коне. Мургави търговци са разпрегнали каруците и наперено разхождат животните с надеждата да намерят купувач.

От легитимния пазар признаха, че това няма нищо общо с тях, но си вървяло открай време. От време навреме се появявали полицаи, но след тях картината отново била същата.

От фирмата изразиха опасения, че ако от следващата седмица все пак ги уведомят за противоепидемичните мерки, това щяло да удари бизнеса им. По това време търговията с овцете вървяла с пълна сила заради наближаващия Коч Байрам. Хората предпочитали да купят жертвено животно повече от месец преди празника заради все още ниските цени, пък и животните били кът.

Тодор Кръшков

Паралелен пазар извън оградата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини