От х:

Днес в x:

Изгоряха лозята на Тънково, Тополовградско пламна

Стотици декари лозя станаха на пепел това лято

Областната пожарна служба се оказа разпъната на кръст от серия пожари обхванали областта. Не стига че вчера 8 екипа бяха хвърлени за овладяване на големия пожар край Спахиево, общ. Минерални бани, но паралелно с това се наложи да гасят още 3 мащабни стихии в другия край на областта.


Небрежност при боравене с открит огън предизвика вчера по обед голям пожар в стамболовското село Тънково, на самата граница с общ. Харманли. Развихрилата се стихия унищожи 400 декара обработвани лозя край селото. От лозовия масив на селото оцеляха само 100 декара след огромни усилия на три противопожарни екипа да овладеят стихията.

В същото време гореше в село Студена, Свиленградско. Два екипа от Свиленград и един от Тополовград се бореха да не допуснат влизането на пламъците в голяма сакарска гора. В крайна сметка са пострадали само 30 декара широколистна гора и 120 декара лесонепригодни площи. И тук причината е небрежност при боравене с открит огън или преведено на обикновен език-разчистване с огън на пасища.
Подобна практика запали широколистна гора в с. Българска Поляна, общ. Тополовград. Главната опасност бе прехвърлянето на пожара в 300 декаров иглолистен масив, но за щастие пожарникарите успели да преградят пътя на стихията. Изгорели около 30 декара гора и лесонепригодни площи.


Че е трудно да си пожарникар тия дни свидетелстват още 9 възникнали пожара във всички точки на областта. Огнеборците гасиха в Свиленградско,Ивайловградско, Димитровградско и Харманлийско.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини