От х:

Днес в x:

24 минаха стаж в Земеделието, готови за работа

24 млади специалисти минаха 6-месечен стаж в областната и общинските земеделски служби, който приключи днес. Младежите са завършили висше образование по различни специалности – агрономство, зооинженерство, икономика, екология и др. Стажът им в Земеделието е по програма „Ново начало“.

„Младите хора се включиха активно в работата на земеделските служби и натрупаха богат опит. Вече са готови да започнат работа, както в институциите – държавни и общински, така и в частния сектор“, каза пред младежите шефката на областната служба Земеделие Дора Ангелова. Тя допълни, че те са подпомогнали служителите при приемането и обработката на документите на земеделци от областта по различни програми и схеми за подпомагане.

Шефката на Земеделието използва случая да се похвали и с нарасналия броя заявления от фермери в областта – за плащания на площ са били приети 11 622, което представлява 109 процента спрямо 2012 година. Общата площ за подпомагане е 1 731 000 дка, което е ръст с 6 на сто спрямо миналогодишните. „По тези показатели областта се нарежда на едно от първите места в страната“, каза Ангелова.

След пороя от данни за нарасналите плащания за фермерите в Хасковско, репортер на Haskovo.net зададе на шефката на Земеделието елементарен въпрос: „Защо ядем картофи от Египет и лук от Китай?“ След кратко смущение Ангелова отговори, че това е национален проблем.

Същият въпрос бе зададен и на някои от стажантите. Те отвърнаха само със смутени усмивки.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини