От х:

Днес в x:

Баскетболът закъса с парите, може да не почне първенството

Баскетболистките в бяло закъсаха с финансирането след оттеглянето на спонсора им/на фланелките/

БК “ Хасково 2012“ няма пари да започне новото първенство, поради изтекъл спонсорски договор с държавната „ЕлБи Булгарикум“. Преговорите за нов договор текът от известно време, но засега няма резултат, потвърди президентът на клуба д-р Георги Гелов. Тази сряда, 24-ти юли, ще има заседание на борда на директорите на отбора на което окончателно ще стане ясно дали отбора ще има спонсор.

„Бюджетът на клуба е около 300 хиляди годишно. Досега една част от парите даваше общината, другата част се покриваше от основния спонсор ЕлБи Булгарикум“ изясни ситуацията д-р Гелов. Спонсорът бе намерен изцяло със съдействието на бившия министър на икономиката, хасковлията Делян Добрев. Относно нов договор, настоящият депутат бе лаконичен, че се надява да бъде сключен такъв, защото проекта „Хасково 2012“ е доказал жизнеспособността си. В клуба обаче са наясно, че без спонсор първенството е обречено. Община Хасково дава по 100 хиляди лева годишно за баскетбола, но за 2013-та тези пари са вече изчерпани. Хасковлии имаха по-дълъг от очакваното сезон, след като сензационно изиграха 3 плейофни серии за шампионската титла и бяха на косъм от класиране на финала. Новата общинска субсидия обаче ще дойде след гласуване в Обс на бюджета за 2014-та година.

Заради липсата на средства от отбора са освободени чужденците, както и част от българските играчи. „Това е обичайна практика, впоследствие се взимат нови“ коментира д-р Гелов. Хасково няма да залага на досегашните си асове, босненката Амра Мехмедич и латвийката Анита Телайне, а ще взима други легионерки. Може и американки, въпреки проблемите им с дисциплината. През миналия сезон Хасково започна с няколко баскетболистки от САЩ, които в един момент напуснаха почти вкупом, с различни искания. „Ще залагаме на по-млади играчи. Мехмедич например бе на 32 години, каква и е перспективата?“ допълни Гелов. Според него отборът е направил великолепен сезон с класиране във файнъл фор/финална четворка/ и само манталитетът на играчите ги е спънал за класиране за финала и мач за титлата. Припомняме, че „Хасково“ водеше с 2:1 победи в плейофната серия до 3 успеха срещу Лукойл„Нефтохимик“ Бургас и на практика бе заложил на дузпата реномирания треньор треньор Петко Маринов. Нашите обаче се схванаха и паднаха с 2:3. Д-р Гелов отхвърли лансираните тези, че причината за неуспехите са съдиите, според него проблема е в манталитета на играчите! Ръководството е доволно от треньорката Елена Станкова и ще и гласува доверие и занапред. Ако разбира се, се намерят пари. Новото първенство стартира през октомври.

Варианти

През подобни ситуации са преминали почти всички клубове в баскетболното ни първенство. Многократният шампион и носител на купата на България „Дунав“ Русе бил в подобно на хасковското положение преди няколко години, след внезапно оттегляне на генералния спонсор. Общината там давала по 55 хиляди годишно, което било крайно недостатъчно. 10 фирми от региона обаче се обединили в акционерно дружество, което поело финансирането на отбора. Схемата се оказала работеща, защото първо, финансовата тежест била значително по-малка за фирмите и второ, клубът не изпадал в колапс ако някой реши да се оттегли.

Г.Христов

Нашите бяха на косъм да изхвърлят хегемона "Нефтохимик" от мача за титлата
Спонсорът бе осигурен от големият приятел на хасковския баскетбол Дилян Добрев/с екипа в ляво/
Треньорката Елена Станкова/с дългата коса/ остава. Асът Амра Мехмедич/вляво/ обаче си тръгва
Отборът пак ще разчита на американки, като Тоня Герти/с бялото/ с които започна миналия сезон
Президентът на клуба д-р Георги Гелов бе оптимист
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини