От х:

Днес в x:

Пламна зарязан, но застрахован европейски проект

Внезапен пожар избухнал по необясними причини обхвана и в крайна сметка унищожи 5 декара орехова градина в местността „Каракуша“ край Хасково. Огънят възникнал около 14.40 часа и подкаран от вятъра тръгнал към близките житни блокове. За да спасят хляба, комшии намерили трактор, с който спешно изорали ивици между градината и житните блокове. Останалото свършиха две пожарни озовали се светкавично на местопроизшествието. Огънят бе локализиран и загасен, но дръвчетата изглеждат непоправимо увредени. Това едва ли безпокои стопанина, понеже имота е застрахован в застрахователно дружество „Армеец“, както известяваше поставена на видно място табела. Самият собственик пък се оказа мистериозен. Никой от земеделските стопани, непосредстевни съседи на градината, не го бил виждал или чувал.

Бил/и хасковлия/и/ разказаха хората. Всички бяха категорични, че ореховата градина била създадена по европейски проект. Доскоро даже имало табела в този смисъл. За последната година обаче никой не видял някой да се грижи за дръвчетата, за което свидетелстваха и буйните треви обрасли мястото. Те спомогнали огънят да се разпространи с такава скорост, смятат огнеборците.

Именно запуснатите земеделски земи са една от главните причини за ескалирането на пожарите в Хасковско. Преди време дори от ръководството на областната противопожарна служба настояваха, собствениците на буренясали земи да се глобяват, защото на практика спомагат пожарите да се развиват и стават неконтролируеми.

Г.Христов 

Огънят погълна крехките фиданки
Трактор спешно ореше бразди покрай горящата градина
Целта бе да се отърват близките блокове, по много от които имаше разпиляна слама

Имота е заграден и застрахован
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини