От х:

Днес в x:

Съдът потвърди: рязането на кабелите е по вина на кмета

Съдията Пламен Георгиев чете решението

Хасковският районен съд отхвърли тъжбата на кмета Георги Иванов, който бе завел дело срещу ЕСКОМ за клевета. Градоначалникът подведе под наказателна отговорност съдружниците във фирмата – Шени Делчева, Росен Пеянков и Цветан Рачев заради две публикации в Haskovo.net в началото на март тази година, когато започна рязането на въздушните кабели в Хасково. Те бяха със заглавия „Хасково остава без интернет и кабелна TV по вина на кмета“ и „Кметът нагло излъга цяло Хасково“.

Георги Иванов обяви твърденията в публикациите за клевета и поиска 50 000 лева, които съдружниците да му изплатят солидарно. Съдът обаче изцяло оправда тримата и ги обяви за невинни. С решението си магистратите осъдиха градоначалника да заплати направените разноски от 1500 лева.

В първия материал се твърди, че критичната ситуация с въздушната кабелна мрежа в Хасково е по вина на кмета, който от години категорично отказва да разреши вкопаването им, както изисква законът. След отчаяна битка с местната власт, продължила няколко години, се стигна до ситуацията от тази зима, когато РДНСК стартира акция по премахването им.

Ден след тази публикация (в началото на март) кметът Георги Иванов свика пресконференция, на която заяви, че през последните 6-7 години никой от операторите не е искал разрешение от общината да вкопава кабелите си. Това предизвика втората публикация в Haskovo.net със заглавие „Кметът нагло излъга цяло Хасково“. В публикацията бяха приложени и две заявления от ЕСКОМ до общината (от 2007-а и 2009-а) за цялостно проектиране на подземна кабелна мрежа, които останали без всякакъв отговор.

Днешното съдебно решение на практика означава, че всички изнесени факти и обстоятелства в двете публикации отговарят на истината, коментираха юристите.

Адвокатът на кмета Иван Иванов пледира в съдебната зала, че двете публикации имали за цел да пренасочат зимните протести срещу монополите към кмета. Той бе довел и двама свидетели, които да опишат депресията на градоначалника след публикуването на двете статии. Това бяха Ивомир Орлов, служител в общинската администрация, и журналистът Георги Пеев.

Пеев обясни как след първата публикация потърсил коментар от кмета в неговия кабинет. Там градоначалникът заявил, че публикациите са лъжи. Попитан от адвоката на ЕСКОМ Митко Цветков, дали той като журналист е писал срещу ЕСКОМ, Пеев отвърна от свидетелската банка: Никога в журналистическата си практика не съм писал срещу никого.

Ивомир Орлов пък разказа как след публикацията в Haskovo.net хората го спирали и питали кога общината ще им реже кабелите, защото имало мачове.

„Мачовете са свещено право на всеки уважаващ се мъж“, вметна съдията Пламен Георгиев.

В пледоарията си Митко Цветков разказа, че лично е свидетел на дългогодишната битка на ЕСКОМ с общината, като адвокат на фирмата. Той даде примери на нелепи откази от страна на администрацията – например заявление на фирмата е било върнато, защото нямало мокър печат. По заявление за вкарване на кабели в мрежата на БТК пък от администрацията веднъж искали доказателства, че каналите на БТК са законни, друг път доказателства, че наистина БТК е техен собственик, трети път пък поискали от фирмата да ги нанесе на кадастралната карта. „Нещо, което един наемател няма как да стори. Това е задължение на собственика и на самата община“, допълни Цветков.

В заключение юристът посочи, че не може да има клевета и разгласяване на опозоряващи обстоятелства, след като изнесените факти отговарят на истината.

Днешното решение на хасковския Районен съд подлежи на обжалване пред Окръжния.

Тодор Кръшков



Адвокатът Митко Цветков
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини