От х:

Днес в x:

Мистериозен пожар изпепели стотици декари жито, хиляди на косъм

Пожарът в районът на "Черноконево" мобилизира 4 екипа спасители

Мистериозен пожар в полунощ на неделя срещу понеделник унищожи 200 декара пшеница на К.П.П. мъж от кв „Черноконево“- Димитровград и постави под заплаха хиляди декари посеви наоколо. Заради силният вятър огънят започнал да прескача в съседните масиви, въпреки че блоковете били отделени с коларски пътища. За справяне със ситуацията били изпратени 3 противопожарни автомобила от Димитровград и 1 от Хасково. Те ограничили щетите за околните стопани, но пшеницата на К.П. изгоряла напълно. 

Странното в пожара е, че огънят пламнал от средата на житния блок. Нещо повече, огнищата били две, което поражда съмнения за умишлен палеж. Липсват и обичайните причини за пожар в житни масиви-нямало е жътва в района, наоколо не са минавали ел. кабели и далекопроводи за високо напрежение. Плюс крайно необичайният час за възникване на пожара. Огнеборците обаче все още изчакват с окончателните заключения и продължават с огледите. 

Началото на жътвата доведе до много инциденти в региона. М.К.К. От село Здравец общ. Димитровград изгоря с няколко декара пшеница, след като бил небрежен при боравене с открит огън. За негово щастие, пожарът бил загасен своевременно от димитровградска команда. 

50 декара пшеница пък са загубите на И.С.А. от Хасково, чийто блок до яз. „Сивата вода“ се запалил в късния следобед в събота. И тук причината била небрежност при боравене с открит огън. 2 хасковски пожарни спасили останалите 100 декара от блока. 

Пак небрежност с огън е причината за пожар в пасище край село Левка, общ. Свиленград. Заради немарливостта на стопанина К.М. изгорели 8 декара окосен и небалиръан фураж. 

Техническа неизправност пък предизвика пожар в стърнище по пътя за с. Генералово, общ Свиленград. В процеса на работа възникнала авария в сламопреса. Щетите се изчисляват на 10 декара небалирана слама. Сламопресата и намиращия се в блока трактор били спасени.

Г.Христов

Обичайна гледка по време на жътвата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини