От х:

Днес в x:

Стоянович съдейства проучванията от Хауза да продължат и в Турция

Министърът на културата Петър Стоянович обеща да съдейства на българските археолози да се свържат с колегите си от Одрин за продължаване на разкопките на светилището край Капитан Андреево на турска територия. Предполага се, че диаметъра на праисторическия обект, който е с датировка 5 хилядолетие Пр.Хр., е между 800 м. и 1 километър. От българска страна той се намира в м.Хауза на около 450 м. от границата с Турция. Министърът заяви, че ще помогне и с контакти чрез турското министерство на културата и туризма.

На мястото, през което ще мина АМ „Марица“ в последните си 450 м., археолозите, воден от проф. Николов откриха и най-шрокия известен досега участък в Европа от римския път Виа Диагоналис. Край Капитан Андреево той е с широчина 18 м., като характерните му засечки до този момент са от 6 до 8 метра.

Петър Стоянович и двамата му заместници Велислава Кръстева и Васил Василев дойдоха на място в местността Хауза, привлечени от интересните находки, които бяха афиширане в началото на седмицата. Да видят артефактите от древни времена в местността бяха дошли и първите туристи.

След като за половин час министрите разгледаха обекта и чуха за откритията досега, Стоянович възкликна :“Аз съм повече от възхитен от това, което виждам! Оттук насетне трябва да направим необходимото с наши програмни средства, да потърсим и външно финансиране, за да увеличим обхвата на българските археологически разкопки“.

Министърът обяви видяното на терена за „откритие от Европейско значение“, но обясни, че няма как той да бъде запазен , а магистрала „ Марица“ повдигната над него или изместена. Все пак като компромисен вариант е решено удължаване с месец на археологическите разкопки. „Опитахме се да направим най-доброто сечение от държавническа гледна точка. От една страна проф. Васил Николов да завърши разкопките си и да направи необходимите проучвания, а от друга страна да не спираме строежа на този важен път от България към Турция “, каза Стоянович. Той поясни, че парите за удължаването на работа по проучването ще влязат като разход в общия проект на Световната банка и българския бюджет няма да бъде утежнен.

Професор Николов обаче даде надежда за запазване на историческо място, или поне част от него, с новината, че са правени проучвания и се очаква от другата страна на бъдещата магистрала да излязат още по-интересни факти. Ако и разкопките там покажат, че обектът е с изключителна важност ще се предприемат обстойни проучвания и тази част от светилището ще бъде запазена край магистралата за посещение от туристи. Министър Стоянович не се ангажира с издействането на средства за бъдещите разкопки още през тази година, но заяви, че ще се търсят начини.

„Смятам, че и занапред трябва да се действа по този начин-бързо да се решават проблемите, без излишна администрация.“, каза още Стоянович. Той даде за пример добрия развой на събитията тук, който беше постигнат само ден, след като медиите гръмнаха за интересните находки на проф. Николов и похвали неговата, и на колегите му работа по разкриване на обекта. „От 40 години съм на разкопки, но досега не ми се е случвало такава бърза реакция от министър, когато ни е трябвала подкрепа“, благодари от своя страна археологът.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини