От х:

Днес в x:

Във ФСГ: Статистиката – огледало на живота или слуга на управлението


Единайсeтокласници от ФСГ „Атанас Буров” се срещнаха с директора на Териториалното статистическо бюро в Хасково Наско Нанев и експерти от бюрото. Бъдещите икономисти посрещнаха в училището утвърдените специалисти по случай предстоящия професионален празник на българската статистика – 25 юни. Срещата бе посветена и на обявената от ООН Международна година на статистиката.

Ученици и преподаватели се запознаха с хилядолетната практика за утвърждаване на статистическите методи за изучаване на масовите обществени явления и процеси в беседата на Н. Нанев „Статистиката – огледало на живота или слуга на управлението”. Беседата обхвана и по-съвременните усилия за развитие на статистиката като наука, в периода от средата на ХVІІ век, до днес.

Пътят, извървян от българската статистика, също е дълъг и интересен. Той бе проследен от създаването на институцията в зората Новата българска държава, на 25 юни 1880 г., до сегашните постижения на Националния статистически институт. От беседата учениците добиха представа за значимостта и полезността на статистиката за развитието на обществото, държавата и регионите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини