От х:

Днес в x:

Находки по АМ „Марица“ бавят строежа

Уникални находки, разкрити през последните дни от археолозите в местността "Хауза", кято се намира в непосредствена близост до ГКПП Капитан Андреево са на път да стопират строежа по АМ „Марица“ в последните й 450 м, чрез които тя ще се вреже в пункта.

Проучванията на екипа от 24 археолози, водени от проф. Васил Николов и главния асистент Викория Петрова от Археологическия институт с музей при БАН показват са стигнали до няколко уникални находки.

Първата от тях са остатъците от сграда, вероятно обредна постройка. Тя е строена на най-високото място в центъра на къснонеолитно ямно светилище. Целият комплекс е ограден с два паралелни рова с диаметър около километър. В тях са намерени останки от човешки трупове. Тепърва обаче се очакват заключенията на антрополозите дали става въпрос за първични или вторични погребения. Подобна находка обаче със светилище в центъра на комплекс учените разкриват за първи път в Югоизточна Европа, подчерта проф. Николов. По думите му “това е съвсем нова информация за обредността от края на неолита. Това е времето на земеделците от първата европейска цивилизация“, твърди проф. Николов. „Първата европейска цивилизация тръгва от българските земи, защото първите земеделци и скотовъди идват от Предна Азия“, коментира още археологът.

През първия си и основен период на съществуване, от възникването си в края на 6 и началото на 5 хилядолетие пр.Хр., светилището вероятно е просъществувало около 200-300 години, предполагат изследователите. Било е доста населено, а причината за това е водата. Около мястото е имало поне два извора. Името на местността "Хауза" означава място с много вода, разясниха учените. Обредността на древните също е свързана с водата. Вярвало се е, че тя изтича от лоното на богинята-майка Земя. Ямите от друга страна са символизирали и утробата на богинята-майка. Освен това всичко, което древните поставяли в ямите било счупено-и керамичните съдове, и животинските трупове били разчленени. Вярвало се, че така всичко, което е раздробено от утробата на богинята-майка ще се прероди отново в цяло.

Вторият етап на използване на изследваната местност е средната бронзова епоха – около 1800 – 1700 г. пр. Хр. Установени са отново няколко обредни ями, които са рядкост в българските земи. Проучванията им са показали, че там е имало живот и през 1-то хилядолетие пр. Хр., което е времето на Траките. Вече са обследвани няколко тракийски обредни ями, някои от които с много големи размери.

Изключително интересна находка е установеното трасе от широко известния в древността и през по-късните епохи римски път Виа Диагоналис. Според находките в проучения участък пътят е с дължина около 130 м., което е най-дългия сегмент от него, открит у нас. Постланият с крайречни камъни път е използван от 2 до 6 век .По-интересното е обаче, е че при Капитан Андреево е с ширина от 18 м. Досега регистрираните участъци от този военен път по цялото му протежение от Средна Европа до Константинопол са с ширина 6-8 м. Затова и хаходката в м. Хауза е предизвикала удивлението на всички специалисти по античността на българските земи, разказа проф. Николов. По думите му част от уникалния път може да бъде запазен встрани от АМ“ Марица“ и да се превърне в туристическа атракция на входа на България и ЕС.

Хронологически сред находките идват две средновековни землянки и поне три обредни ями с човешки жертвоприношения от 18 в.-19 в.Интересна находка са и трите рова с добре запазени човешки скелети. В единия от тях има два скелета, а в другите два рова-скелет на мъж на около 30 години и на дете около 10 годишно.

Мъжът е в непривична поза -с ляв крак вдигнат към гърдите и мушнат между ръцете му. Вероятно става въпрос за убийство чрез засипване с камъни, предполагат учените. Трупът на детето пък е разчленен. Главата му вероятно е отсечена и поставена на 50-60 см. на по-високо от тялото място в рова.

Въпреки че по план график проучванията на мястото трябва да приключат до края на този месеца, археолозите настояват за удължаване на срока за работата на терен. Заради това професор Николов е изпратил и писмо до министъра на културата.

Археологът заяви , че не си прави илюзии, че магистралата може да бъде изместена и точно затова иска удължаване на срока, за да може артефактите и самото находище да бъде обследвано и документирано с най-малките подробности.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини