От х:

Днес в x:

Петра Недялкова втора на Световна купа в Италия. Медали за Тангра

Петра Недялкова - трето място на шоу денс

От Биела, Италия се завърнаха танцьорите от ТАНГРА. С 10 свои възпитаници и 45 танца Дорина Инджова бе в състава на българския отбор на Световната купа по балет и шоу денс и Европейски шампионат по модерн и джаз танц.

Петра Недялкова, която играе при джуниърите (12-15 год.) стана втора в света по балета и трета на шоу денс. Балетният дует на Петра с Кристина Динева също получи висока оценка от журито, в което между впрочем липсва български съдия, и двете се качиха още веднъж на почетната стълбица – второ място. Дуетните изпълнения на Криси и Петра достигнаха финалите в още два стила - в танцовото шоу останаха на шесто място, джаз танц – седмо.

На финали играха и малката група джуниъри (12-15 год.). Те се класираха седми на Европейския шампионат по модерн и джаз танц. Жулиен Сталев в същата възрастова група зае 4-то място в шоу денс, 2-ро на джаз танц и 3-то в модерн. При по-големите, над 16 год., финал достигна Павел Нохчев – шесто място.

В двата шампионата
в Биела от 24 до 26 май се състезават над 1000 танцьори, с много високо техническо ниво. Мащабът е грандиозен – състави от 16 страни показват най-доброто. Освен домакините, тук са традиционно силните Словения, Чехия, Полша, Германия, Унгария. Четири са съставите в българския отбор – Суперформа и Дилейн от София, Грация – Казанлък и Тангра – Хасково. Формацията на казанлъшкия балет се класира на първо място за Световната купа, Суперформа също стават първи с малка група 9-11 год.на джаз танц.

Три пъти звучи българският химн в Биела, при голяма конкуренция и високо ниво на изпълненията. Над 16 години се състезават танцьори, които вече имат професионална реализация. Такъв е Антонио Сиска, който печели първите места във всички стилове. Професионалисти са и полската трупа Кароденс, разказва Дорина Инджова. Ето с такива танцьори трябваше да се състезава Павел Нохчев. Това е голяма възможност за развитие, да се сравняваш с такива танцьори, смята ръководителят на една от най-успешните формации в Хасково.

Но не минава без перипетии.

Състезанието върви в две зали, на около километър една от друга. Участията на джуниърите са на двете места и съвпадат по време, което внася допълнително напрежение. В суматохата е откраднат новичкият фотоапарат Canon на Виктория Кьосева с всички снимки от състезанието. Изчезват 21 диска с музиката на танците, което е целия репертоар в шоу денс и част от модерн. Вали дъжд. Тичат от едната зала в другата. Вали сняг. При всичко това и с по 30-40 участника в надпреварата в отделните стилове/възрастови групи, представянето на ТАНГРА е добро, каза Дорина Инджова.

На 1 юни малките от ТАНГРА ще танцуват на празненство на парк „Лебеда“. Големите заминават за София, за да участват във второто издание на детския фестивал "Вярвам в теб!" на Голямата поляна в Южен парк.

 

В подножието на Алпите. Танцьорите са настанени в манастир от 1162 год.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини