От х:

Днес в x:

БГ превозвачи завардиха Турция с трибагреника

Седмица след като спряха движението към Турция, българските превозвачи отново блокираха постъпите към ГКПП-та на южната ни съседка. Недоволството е заради репресиите, които повече от месец им налагат турските власти.

Около обяд опашките от камиони пред с. Капитан Андреево набъбнаха на около 10 км. За разлика от предишния път обаче на върволицата имаше предимно турски тирове. В строй повече от 200 чужди камиони бяха стопирани от единственото българско тежкотоварно возило, чиято каросерия превозвачите бяха боядисали с цветовете на трибагреника.

Според българските шофьори целта на турските стопери по пътя им към клиентите е превземането на европейските спедиторски пазари. Като врътка турските им колеги често не спазвали европейските изисквания за почивка и работа и почти не спирали за отмора. Това е задължително за българските водачи, като работници в страна-членка на ЕС. Така турските им колеги стигали по-бързо до крайните клиенти, заради което напоследък били и по-предпочитани.

Българските превозвачи се оплакаха отново от ограниченията, които им налага турскта страна на тяхна територия да се влиза само с 500 л. зареден с гориво резервоар. За всяки литър в южната страна нашите трябвало да плащат по 1,20 евро.

При предишния протест на правозвачите -на 9 май напрежението се отпуши с обещанията на заместник- министъра на транспорта Албена Лазарова и началника на Държавната автомобилна инспекция Валентин Божков, че ще има среща за решаването на проблемите между министрите на България и Турция Кристиян Кръстев и Бинали Йълдъръм.

"Замазаха ни очите, че всичко ще е наред, а няма никакъв реален резултат", каза днес заместник-председателят на Българската Асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Петко Ангелов.

Освен при Капитан Андреево, пътят е заварден и при Лесово. Превозвачите пропускат обаче леки коли, автобуси и камиони с живи животни.

Шофьорите са категорични, че няма да мръднат от границата докато не видят “черно-на бяло“ разписани документи, които да гарантират нормалната им работа.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини