От х:

Днес в x:

Жертвите на Черния Великден ще съдят лошото ни правосъдие в Страсбург

3-ма свещеници отслужиха заупокойна молитва за без време отишлите си младежи

Почернените семейства от зловещия Великден 2011 в Симеоновград са готови да съдят България в Страсбург. Жалбата ще бъде срещу лошо правосъдие в родината, което позволява масови убийци да получават козметични присъди. Гневът на семействата на загиналите в катастрофа 6 деца, е провокиран от решението на Апелативния съд в Пловдив да намали от 10 на 7 години присъдата на Живко Желев, собственик на зловещият Опел, който във великденската нощ на 23 срещу 24-ти април 2011-та година премаза младежка компания, тръгнала на църква. Родителите им са бесни и от само 12-те години затвор дадени на фактическият извършител на касапницата - пияният Данаил Георгиев, който шофирал опела със 136 км/ч по разбитата улица „Съединение“. Според семействата, за подобно масово убийство следва да се налагат максималните по закона присъди – 15 години. Преди родителите настояваха за промяна на закона и доживотни присъди.

„Нека не са доживотни, но да са най-тежките по закона. Това не е обикновено пътно нарушение“ заяви през сълзи Трифон Трифонов, бащата на убития 18-годишен Трифон. „Утре ще му намалят/ на Живко/ присъдата за добро поведение и след някоя и друга година ще ми се смее от тротоарите“ допълни афектирания родител. Той потвърди, че всички зачернени семейства са твърдо решени да се отнесат до Страсбург, ако Върховния съд на България потвърди решението на Апелативния.

Повод за припомняне на трагедията, която потресе цяла България, стана откриването на мемориален комплекс в памет на убитите деца. Той трябва да послужи като предупреждение за шофьорите до какво води самонадеяността на пътя. Да почете паметта на децата си се стече цял Симеоновград. Пристигнаха и десетки родители на убити в катастрофи деца от София, Варна, Бургас, село Знаменосец и село Първомай, общ. Петрич. Мемориалният комплекс заслужи тъжно одобрение със своята визия на красив парк. „Ще идват тук майки с деца ще посядат и ще си спомнят за нашите деца“ пророни Живко Георгиев, роднина на загиналия Красимир. Първоначалната идея бе за параклис или църква, но бе променена в памет на загиналата 16-годишна Мелин, която е мюсюлманка. Комплексът е изграден с дарения, като най-големият дял от тях е на бизнесмена Динко Пенев, чиято фирма строи и пътя Симеоновград-Гълъбово. Мемориалът е издигнат за по-малко от месец, като в последните 3 дни се работило денонощно за да е готово всичко за 2-та годишнина от трагедията.

Дори и в скръбта си, почернените родители бяха по своему великодушни. Мнозинството от тях имат второ дете, като това на Ани и Наско Грозеви се е родило след кончината на тяхния Евгени. „Не знам само тая майчица как ще се оправи. И Славка също“, поклати глава Трифон. Мелин бе единственото дете на Ялдъз Исмаилова, както и Гошо бе единственият за семейството на Славка и Пеньо Митеви.

Г.Христов

Трифон Трифонов/вторият от ляво на дясно, със синята риза/ решението на почернените родители да съдят България
Симеоновград се стече за да почете паметта на децата си
Мемориалният комплекс приличаше на парк
Паметната плоча бе обсипана с цветя

За Бог да го прости

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини