От х:

Днес в x:

Олекваме с 500 лв ако не се декларираме до 30-ти април

30-ти април е крайният срок за подаване на годишна декларация за доходите на физическите лица за 2012-та година, напомнят от НАП- Хасково. В случай, че този срок бъде пропуснат, гражданинът подлежи на глоба по член 80 ал.1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Санкцията е до 500 лв.

Всяко лице – самоосигуряващо се или предприятие, което изплаща доходи извън трудов договор и удържа данък върху тях, подава в НАП нова декларация за дължими данъци, продължават с напомнянията данъчните. Така наречената декларация образец 4001 се подава например от: лица, упражняващи свободна професия като адвокати, нотариуси, лекари, стоматолози и други, регистрирани като самоосигуряващи се; физически лица, отдали помещения под наем на други физически лица и имащи задължението сами да определят и внасят авансовия данък върху доходите си от наем; а също и от физически лица, които са съдружници в търговски дружества и в тази връзка са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.

Декларация образец 4001 се подава в НАП до края на месеца, следващ тримесечието, през което е изплатен доходът по извънтрудови правоотношения и е удържан дължимия данък върху него. Така, сега до 30 април, новият формуляр се подава с данните за периода от 1 януари до 31 март.

Декларация не се подава ако лицето няма получен доход през въпросното тримесечие. Ако има доход, но няма задължение да определя и внася авансов данък върху него, също не подава декларация за дължими данъци. Например физическо лице, което има договор за наем с фирма, не подава такава декларация, тъй като ангажиментът за удържане и плащане на авансовия данък е на фирмата-наемател.

Декларацията за дължими данъци се подава лично или чрез упълномощено лице в офисите на НАП; по пощата като писмо с обратна разписка или по интернет с електронен подпис.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини