От х:

Днес в x:

Деница Сачева: Заставам зад каузата на тракийци

„Така наречената „тракийска проблематика“ познавам отскоро, но от това, което научих, съм твърдо решена да застана зад вашата кауза“. Това заяви днес на среща с членове на Тракийското дружество в Хасково кандидатът за депутат и водач на листата на ДСБ и БДФ за 29 МИР Деница Сачева.

Според нея дейността на тракийци за запазване на българския дух и традиции, е изключително важна и ценна в днешно време и е достойна за уважение.

„Не вярвам в единичното оцеляване. Смятам, че само обединена, нацията може да излезе от сегашната ситуация. Затова съм готова да работя за каузата на тракийци. Знам, че в Държавния архив в София се обработват данните за наследниците на бежанците от Одринска Тракия. Мога да помагам за ускоряване на този процес. Бих могла да организирам посещение на специалист от Държавния архив тук, в Хасково, за да обясни всеки отделен проблем“, каза Деница Сачева.

Много малко от наследниците на тракийските бежанци  разполагат с документи за изоставени от предците им имоти. Хората са бягали от ятагана и не им е било до документи. „Затова е необходимо усилие и от ваша страна, да се организирате, както и от страна на институциите, които да оказват съдействие за установяване на имотите, подлежащи на обезщетение. За това е взето решение на най-високо ниво – Европейският съюз постави условие на Турция да уреди отношенията си със съседите, като задължителна предпоставка за членство. Така че има перспектива да се работи в тази насока“, обясни Деница Сачева.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини