От х:

Днес в x:

Бъдещите супермени - в Ивайловград

Пожарникари стриктно следяха правилното поставяне на средствата за химическа защита

Най-добрите малки спасители са от Ивайловград, стана ясно от регионалния кръг на националното състезание по овладяване на бедствия аварии и катастрофи. В конкуренцията на отбори от 10 общини, тима на СОУ „Христо Ботев“ в Ивайловград отнесе съперниците с бързина и точност при овладяването на кризи и спасяване на населението. 

Състезанието включваше тест и серия практически упражнения-от скоростно надяване на противогаз и извличане на удавници, до оказване на първа помощ. Накрая ивайловградчанчетата събраха най-много точки. На второ място остана ОУ „Пенчо Славейков“ Димитровград и СОУ „Климент Охридски“ общ. Стамболово. Хасковското СОУ „Васил Левски“, което бе домакин на надпреварата, остана в златната среда. По регламент , участваха ученици от прогимназиален етап. 

Състезанието се проведе във физкултурния салон на хасковското школо. Организаторите от Областната служба „Пожарна и Аварийна безопасност“ бяха сформирали 5 центъра, в които се поставяха конкретни задачи на състезателите. Истинското мъчение бе на пункт №2, където дечицата трябваше да надяват средства за химическа защита. После да пробягат известно разстояние с гумираните облекла и с противогазите. На подобно кашишко упражнение трудно издържат дори професионални войници, но малките спасители се справиха с чест и усмивка. Ако имаше лесно, то бе на сърдечния масаж и изкуственото дишане, макар то да е най-решаващо в спасяването на пострадали. 

От Ивайловград по традиция демонстрират най-натренирани рефлекси в мисиите за спасяване на пострадали, похвалиха ги организаторите. След като се доказаха в областта, от СОУ „Христо Ботев“ ще опитат да сторят същото и в националното състезание през лятото. Финалното по-по-най за малките супермени, което ще се проведе в столицата.

Г.Христов

Малките спасителки бяха дори още по-ентусиазирани от момчетата
Спасяване на удавници
Първа помощ

Участваха 10 отбора
Шефът на Областната пожарна комисар Николай Вълчев награждава победител в конкурса за детска рисунка "Аз видях бедата"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини