От х:

Днес в x:

Здравеопазването трябва да е приоритет, за съжаление в областта бюджетите за здраве драстично намаляват

В област Хасково съществува лекарски туризъм и затворени болници - паметници

С близо 5,5 милиона лева е намаляла държавната субсидия към бюджетите на общините в Хасковска област за делегирана дейност здравеопазване, стана ясно на срещата на Драгомир Стойнов с лекари в болницата в Харманли. През 2009 г. единадесетте общини са получили общо 7 908 000 лв., а през 2013 г. сумата пада до 2 515 000 лв. сочи справка в Закона за държавния бюджет.

„Най-много страдат бюджетите за здравеопазване и съответно хората. Държавата вдига ръце от общинското здравеопазване, общините пък са с вързани ръце. Системата е оставена на Здравната каса. Имайте предвид, че натрупаната инфлация надхвърля 13%, така че можем да говорим за реално намаление на бюджетите на общините с над 15%”, заяви Стойнев. Според него парите от здравни вноски, трябва да отиват само за здравето на хората. Той припомни неправомерното изваждане на средства от бюджета на НЗОК за други дейности.

„Политическите боричкания в отделни общини, това кой как лобира за определена болница водят до затваряне на здравни заведения. Вместо да спорим, нека видим как да помогнем на хората”, каза Стойнев и даде за пример болницата в Харманли. В обиколките си из областта той разбрал за т.нар. форма на лекарски туризъм, при която лекари специалисти пътуват между две болници, за да се стига до затваряне на отделения.  

В Харманли Стойнев разговаря с лекари и разгледа част от отделенията. В последните години това е една от най-стабилните болници на фона на останалите. Болницата разполага с модерна апаратура, основната част от сградния фонд също е обновен. „Разполагаме със 150 легла и работим по 70 клинични пътеки. Моментното състояние е много добро, но в бъдеще ще ни липсват специалисти”, каза Управителят на болницата д-р Динчо Генев. По думите на кмета на Харманли Михаил Лисков общината е помогнала на болницата в последните години с над 1, 2 милиона лева. „Средствата са предназначени основно за ремонти и апаратура. Помагаме и на Медицинския център. Болницата ни е средищна и поемаме хората от съседните общини – Симеоновград, Тополовград, така че ще продължаваме да я развиваме”, сподели той. На срещата присъства и председателя на Общински съвет Харманли д-р Пламен Делчев.  

Вчера Стойнев посети Тополовград и Ивайловград, където на срещите му с хората здравеопазването бе най-често поставяния проблем. В Тополовград болницата лекува само по една клинична пътека – пневмония, а в Ивайловград има паметник вместо болница. „Болницата в Тополовград се управлява дистанционно – управителят не стъпва тук, умираме в линейките до Харманли и Хасково”, разказаха хората в града. В Ивайловград болницата също не функционира – сградата един напълно оборудван паметник, включително и с апаратура, обясни Стефан Танев, който е три мандата бе кмет на града и сега е втори в листата на Коалиция за България.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини