От х:

Днес в x:

„Модерна България“: Няма добра политика без участието на хората, към които е насочена

Гражданското общество да има правото да контролира в по-голяма степен тези, които избира за управници, е мисията на Коалиция “Гражданска листа Модерна България“. Това заявиха при представянето си кандидатите за депутати от 29-ти хасковски избирателен район.

Основната философия на гражданската коалиция, в която членуват над 80 неправителствени организации, инициативни комитети и екоформации, стъпва на максимата, че една политика не може да е добра, ако в нея не участват тези, към които е насочена. Затова и веруюто на „Модерна България“ е, че "гражданската позиция е фундаментът на всяка демокрация“. „Демокрацията е съставна от  основните елементи: представителност на избраните властимащи, които да защитават общи интереси, директно участие на гражданите в избора на управниците и механизъм, чрез който обществото да търси отговорност от своите избраници“, посочи втората в кандидат-депутатската листа от Хасково Женя Пелтекова.

Според „Модерна България“ манипулация е, че българското общество не е подготвено за гражданско управление. Според тях, хората трябва да бъдат овластени колкото се може повече. Един от механизмите за това е референдума.„Колкото повече питате един човек какво мисли, толкова повече той започва да мисли“, убедени са от гражданската листа.

„Трябва да има реално участие на гражданското общество на всички нива, включително и в съдебната система. Обществото трябва да бъде въведено във взимането на решенията кой да управлява всяка система на държавната администрация. Само така ще бъде ограничена до минимум корупцията“, смята третият в листата на гражданската коалиция Андрей Петров. „Вярваме, че всеки има право и е длъжен да изказва своята позиция.", подкрепи думите му и  Даниела Боева, която е на позиция след него в листата.

Според водачът  д-р Людмила Тодорова, време е за тотална промяна на системата в България, за да „ не се гледа повече на гражданите само като на избиратели“. Председателят на Съвета на Българските аграрни асоциации изрази безпокойство и от процеса на обезлюдяването на селските район у нас. Според нея от една страна причина за това е  демографския срив, но и липсата на поминък. Няма как в тези  региони да бъдат привлечени инвестиции само с предлаганата сега нископлатена работна ръка. Трябва да се заложи повече и на търсенето на добре подготвени ръководни кадри в сферата на земеделието, каза Тодорова. По думите й  сводките в тази посока са повече от тревожни, защото показват, че само 2 % от всички мениджъри с висше образование в страната работят в селскостопанската сфера.

Надеждно субсидиране и за най-малките земеделски стопанства е спасението на традициите в земеделието и животновъдството у нас, смята още Людмила Тодорова. Според данните по-големият брой от хората у нас са ангажирани с малки стопанства. В Хасково, например, има 11 000 малки земеделски стопанства, които обработват под 10 декара земя. От близо 30 000 говеда, 98 % са в стопанства до 7 глави добитък.

При представянето си кандидатите от листата не пропуснаха да припомнят и  едно от основните искания на гражданското движение- да заработи закон за отзоваване на политици, които не са отговорили на очакванията на обществото. Затова още при включването си в предизборната кампания за място в 42-то Народно събрание, кандидатите от „Модерна България“ ходят с оставките си в джоба. Всеки от тях е подписал декларация, че в случай че бъде избран в парламента и след година хората не са доволни поне на 50 % от работата му, ще напусне депутатското място.„Това действие е с повече морална, отколкото юридическа обосновка“, коментира регионаланит координатор на ражданското движение  за Хасково Ивайло Добрев.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини