От х:

Днес в x:

Симеоновград въстана срещу отровата в чешмите

От 7 месеца симеоновградчани са поени с такава вода. Дойде им до гуша

Бурен протест срещу отровата, която тече от чешмите им спретнаха стотици симеоновградчани днес. Разлютеното шествие от хора от различен пол и етнос потече от сградата на общината до местното ВиК. Там „водоснабдяване и канализация“ бяха обсипани с лозунги и скандирания, в които „лъжци“ и „крадци“ бяха най-меките. На хората им дошло до гуша след като от половин година получават от чешмите си кал с малко вода в нея. За което, на всичкото отгоре и си плащат, при това доста солено. 

„За това нещо наречено питейна вода, ние плащаме по 2.48 лв за кубик. А е опасно за живота“ обяви Александър Захариев, организатор на протеста. За да илюстрират какво се има предвид, десетки жители на града носеха пластмасови туби с прясно налята вода. Мътилката в съдовете варираше от плътно черно до бозаво. „От моята изба, реколта март 2013“ с черен хумор предлагаше възрастен мъж. Течността в дамаджанката му наистина приличаше на вино, докато не се подуши смрадта. 

Макар да имаше организационен комитет, симеоновградчани показаха, че не се нуждаят от организиране, поне що се отнася до ВиК. 60-70 души тръгнаха от сградата на местната община, за кратките 80 метра до сградата на ВиК към тях се присъединиха поне 150 души. Рамо до рамо протестираха роми, българи и турци, като заедно носеха плакатите и хорово благославяха ВиК. Гневът им бе заради лъжите, които според тях им сервират „водните“. Какво точно имат предвид се разбра при срещата с началник район ВиК Симеоновград Любомир Гевезов. 

Според дадените обяснение, положението е такова заради ремонта на т.нар. път - убиец. Това е ул. „Съединение“, където навръх Великден 2011-та пиян шофьор уби 6 деца отиващи на църква. Една от причините за трагедията бе проядената от дупки улица. Малко по късно започна държавен ремонт на пътя. Оттогава датират и мъките на симеоновградчани. „Това е манган, отлаган с годините по тръбите. Заради ремонта непрекъснато спираме и пускаме водата и затова тече мътилка“, опита се да обясни Гевезов. 

Протестиращите обаче не повярваха. „Това е така от години. През август миналата година изпратихме на медиите снимки на нашата вода/ материалът в Haskovo.net “Без вода или с катран вместо вода“ от 21.08.2012. Б.А./. тогава вървеше обяснението с ремонта. Този ремонт вече приключи, а вижте“ нагледно показа Ваня Георгиева, докато вдигаше нейната бутилка с „питейна“ вода. От нея и градинските цветя изсъхвали. „Вие пиете ли тази вода“ настръхнаха останалите протестиращи. Някои дори предложиха протестиращите да се поохарчат за няколко домата. И да почерпят ВиК със салата. Оказа се обаче, че местни домати не се отглеждали, заради мангана. А купуваните турски били скъпи и не си заслужавало да замерят с тях ВиК. 

Канонадата се размина, но мръсната вода май няма да се размине на симеоновградчани поне до 2016-та, по думите на Гевезов. Тогава се отваряла европейска програма за нова водопроводна система плюс обезманганителна станция. Дотогава всеки се спасява поединично. „Продавам повече минерална вода отколкото кафета“ каза Ваня Георгиева, която държи заведение. Стрина Тонка пък обясни, че няма пари за месо, но през година купуват по нов бойлер, щото стария „давал фира“. Тази година за разнообразие купили нова пералня. Нова, нова ама прането пак излизало мръсно. 

На фона на мътните бутилки, шефът на местното ВиК потресе събралите се с твърдението, че в момента манганът бил почти в нормите. Иначе бил 5 пъти повече. Последното замерване от миналата година показали 200 микрограма на литър при норма от 40. Не стана ясно на базата на какво изследване, сега манганът бе определен за нормален. „ Май всички сме кьорави и не виждаме това което виждаме“ заключи възмутен ром вдигнал плакат с надпис „за отровна вода, даваме пенсия една“.

Протестиращите ще внесат декларация до кметът на Симеоновград Пейчо Стайков, а като следваща стъпка е сезиране омбудсмана на републиката Константин Пейчев. Според хората от Симеоновград е нарушено едно от основните им човешки права -достъп до чиста питейна вода.

Г.Христов

Народът спонтанно тръгна на протест
Около 200 души се включиха в шествието
"Искате ли вино?"
Ваня Георгиева:прясна от тази сутрин. И цветята съхнат от нея
Пред ВиК стана горещо
Хората се чудеха с какво да ги замерят-с домати или туби. Накрая на ВиК им се размина
Една от причините бе любезността на началника Любомир Гевезов, който на крака отиде да говори с протестиращите
Един от малкото случаи, когато всички етноси са единодушни

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини