От х:

Днес в x:

Закопчаха софиянка, Синята зона важала извън маркировката

Жени Василева със закопчаната си кола

Служители на ОП „Паркинги и Гаражи“ днес сложиха скоба на софийското пежо на Жени Василева, паркирано непосредствено пред блока и на ъгъла на „ Сан Стефано“ и улица „Пирин“. Обясненията на служителите бяха, че жената е нарушила правилата за паркиране в Синя зона, в която се намира улица „Пирин“. На възражението на Жени, че тя не е паркирала в клетка на синята зона и е извън границата и, служителите вдигнаха рамене и я посъветваха да се обърне към шефа им. Същото се повтори и пред повиканите от Василева медии. Двама служители на „Паркинги и гаражи“ загубиха интерес за минути, като разбраха че не са извикани за сваляне на скобата и плащането на заветните 10 лв. На неколкократните запитвания какво е нарушението, отговаряха да питаме началника /Стати Запрянов Б.А./. Накрая за да не излезе че не знаят защо санкционират-измърмориха „Синя зона“. Макар че мястото не бе разчертано като такова. И може би затова, съседно паркираното бяло Ауди не бе закопчано и то. После двамата си тръгнаха.

Жени Василева разчиташе журналистите да и помогнат за смислен отговор за какво точно я санкционират. Като не го получи, подаде жалба в хасковската полиция за самоуправство от страна на началника на ОП „Паркинги и Гаражи“. Въпреки усилията и, така и не успяла да се свърже с него.

Василева живее в София. Връщала се в Хасково 1-2 пъти месечно за да види съпруга си, който живее на "Сан Стефано" №7. От години спира на същото място. Паркира там, за да не запушва близките гаражи и не пречи на останалите коли. Понеже не е адресно регистрирана в Хасково, не може да си вземе абонамент за Синя зона. Затова спира винаги извън разчертаните места.

Тъй като служителите му не успяха да дадат смислено обяснение за санкцията, потърсихме началника им Стати Запрянов. Той бе любезен обстойно да разясни случая, с който се запознал лично.

Според него, Жени Василева е не в едно, а в много нарушения. Първото - паркирала паралелно до друга кола, което е абсолютно нарушение на закона за движение по пътищата. Така ширината на улицата се стеснява и паркираните коли не могат да бъдат изпреварени. Второто - пежото на Василева е паркирано непосредствено до разчертано място за Синя зона и пречи на други автомобили нормално да влезнат в него. И най-вече, Синя зона. Жената била в нея, нищо че там не било разчертано. В началото на „Пирин“ имало табела за Синя зона и всичко на улицата било зона. „Когато влезете срещу знак забраняващ влизането на коли/В1/ вие сте в нарушение за цялата улица. Тук табелата указва Синя зона за цялото пространство до „Атон“ /улицата зад полицията/. Независимо от разчертаването“ даде пример г-н Запрянов. 

Думите му са учудващи, понеже размерите на синята зона и всяко едно парко място в нея се решават с наредба на общинския съвет. Така например, за отсечката от Пирин, от Супермаркет Чочко до „Сан Стефано“ са посочени 3 /три/ парко места за синя зона с надлъжно паркиране в тях. Това са гласуваните от Обс места на зоната по ул. Пирин. Междублоковото пространство не попада в тях. 

Аналогично е положението по улица "П.Р. Славейков" /зад Бизнесцентъра/, например. Половината улица е разчертана за синя зона, другата половина, до „Епископ Софроний“,не и там хората паркират без да плащат. По логиката на г-н Запрянов обаче, табелата прави цялата улица зона въпреки че не е изрисувана със синя боя. 

Тези обяснения са възмутителни, коментира Василева. Тя обърна внимание и върху наличните сини клетки на „Пирин“. Те са разчертани до самите стени на блоковете, без да се съобразяват със законното триметрово прилежащо пространство. Софиянката не разчита да отърве 10-те лева глоба, но смята за свой дълг да се жалва, защото смята, че хасковлии са обект на произвол от страна на институции.

Г.Христов

Жената търсеше телефоните на началството, за да получи смислен отговор защо е санкционирана
Колата е паркирана в междублоково пространство зад "Сан Стефано"
Пристигналите от ОП" Паркинги и Гаражи" така и не обясниха казуса
Колата е в нарушение и толкоз
После избързаха да свалят други скоби, за които не им искаха обяснения
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини